Romania – NATO, 10 ani! FOTO-UPDATE din sedinta solemna care s-a desfasurat in Parlament

Articolele pe proiectul de BUGET pe 2015, aprobate de parlamentari. Votul final va fi sambata

Parlamentul s-a reunit, marti, in sedinta solemna consacrata marcarii a 10 ani de la intrarea in NATO. Astfel, Camera Deputatilor si Senatul s-au intrunit, de la 13.30, in sedinta solemna consacrata marcarii a 10 ani de la aderarea la NATO si a 65 de ani de existenta a Aliantei, la reuniune fiind prezenti presedintelele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, membri ai Guvernului, fosti presedinti, premieri si ministri.

La sedinta solemna a Parlamentului au participat o serie de personalitati. Premierul Victor Ponta si ministri ai Cabinetului sau au ales sa stea in bancile din sala, in timp ce alti ministri, ca Ioana Petrescu, Robert Cazanciuc, Alexandru Cotovelea, Gabriela Szabo, se afla la prezidiul din fata salii. Presedintele Traian Basescu a stat la prezidiu, pe un scaun special.

 Mondo News va prezinta mai jos principalele declaratii facute in sedinta, precum si o galerie foto.

Sedinta solemna din plenul reunit al Parlamentului s-a incheiat la ora 15.15, Traian Basescu a salutat prezidiul inainte de a pleca. In discursul sau, presedintele a facut un apel la Guvern si la Parlament sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru o mai buna inzestrare a armatei si a atras atentia ca proasta guvernare poate pune in pericol tara, prin lacomie si incompetenta.

UPDATE ora 14.59: Presedintele Traian Basescu: “Sunt onorat sa ma adresez in acest moment cu semnificatii deosebite. In 2014 romanii sarbatoresc 10 ani de cand tara lor a devenit membru NATO, cea mai puternica alianta din lume. Prin latinitatea noastra si prine volutia istorica, intotdeauna ne-am considerat a fi occidentali. Suntem aici impreuna pentru a spune poporului roman si lumii ca aderarea la NATO a reprezentat o decizie istorica a statului roman. Pentru prima data in istoria moderna, Romania este aliata cu toate puterile mondiale in acelasi timp. Acum, Romania se bucura de cele mai bune garantii de securitate prin umplerea de continut in relatia bileterala Romania – SUA. Le multumim si cetatenilor romani care au sprijinit reformele necesare aderarii. Aderarea la NATO ne-a adus si multiple beneicii economice, incepand din anul 2002, anul invitarii in NATO, inclusiv cresterea numarului de investitii directe. Suntem aici pentru a spune aliatilor nostri ca pot conta pe noi. Vom ramane alaturi de ei pana la capat, pana cand misiunea va fi indeplinita. Asa am facut in Bosnia, Irak si asa vom face si in Afganistan. (…) Armata rusa in Ucraina este o agresiune. Romania sustine fara rezerve integritatea Ucrainei. (…) Proasta guvernare prin minciuna, lacomie si incompetenta poate pune tara in pericol”.

UPDATE ora 14.50: Declaratiile premierului Victor Ponta: “Aici, sub cupola Parlamentului, este locul potrivit sa-i elogiem pe cei care au facut posibila aderarea Romaniei la NATO. In baza acestor elogieri, Romania se afla dupa 1989 intr-o situatie privilegiata de siguranta, de raspuns eficient si credibil la orice fel de amenintare la dresa securitatii sale nationale. Trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru a continua acest proiect fundamental. Multumesc tuturor partenerilor transatlantici, militarilor romani pentru ca in acesti 10 ani au dat dovada de devotament, unii au platit cu viata participarea la misiunile incredintate, merita multumirile noastre. Ma alatur multumirilor adresate Casei Regale pentru efortul de sprijinire a integrarii in NATO”.

UPDATE ora 14.30: In discursul sustinut in plenul Parlamentului, presedintele liberal Crin Antonescu a multumit, in numele PNL, Majestatii Sale regele Mihai si fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, pentru eforturile depuse in vederea integrarii euroatlantice a Romaniei.

UPDATE ora 13.41: A inceput sedinta solemna in plen, cu intonarea imnului national al Romaniei. Premierul Victor Ponta se afla si el la sedinta.

UPDATE ora 13.24: Traian Basescu a ajuns la sediul Palatului Parlamentului, pentru a participa la sedinta solemna.

La sedinta au fost invitati sa participe presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Victor Ponta, membri ai Guvernului, fosti presedinti, premieri, ministri de Externe si ministri ai Apararii Nationale, fosti membri ai Delegatiei parlamentare la AP NATO, reprezentanti ai MAE, MApN, SMG, MAI, ambasadori ai tarilor membre NATO si UE acreditati la Bucuresti, ONG-uri din domeniu, reprezentanti ai mediului academic, precum si membri ai familiilor eroilor romani care au cazut la datorie in teatrele de operatiuni NATO.

In deschiderea sesiunii solemne va fi intonat imnul de stat al Romaniei, dupa care se va pastra un minut de reculegere in memoria eroilor romani care au cazut la datorie in teatrele de operatiuni NATO.

Deputatul Petru Gabriel Vlase, seful Delegatiei parlamentare romane la AP NATO si vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a NATO, va da citire “Declaratiei Parlamentului Romaniei cu ocazia marcarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si a 65 de ani de existenta a NATO”.

Foto: agenda.ro