SEDINTA solemna in SENAT, la aniversarea a 150 de ani de activitate – DECLARATII UPDATE

Senatul aniverseaza, marti, 150 de ani de activitate, moment marcat printr-o sedinta solemna a plenului, programata sa inceapa in jurul orei 11.00. MONDO NEWS va transmite in timp real principalele aspecte din sedinta Senatului.

UPDATE – Ponta: Fostii presedinti ai Romaniei trebuie sa fie senatori de drept

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la ceremonia de aniversare a 150 de ani de la infiintarea Senatului, ca, in opinia sa, fostii presedinti ai Romaniei trebuie sa fie senatori de drept.

”Sunt absolut convins – si s-ar putea si nu vreau sa fie interpretat gresit, ca un semn de parti-pris pentru cineva care a fost sau vreun semn de simpatie pentru cineva care este acum presedinte al Romaniei – cred ca fostii presedinti ai Romaniei trebuie sa fie senatori de drept”, a spus Ponta.

UPDATE – CRIN ANTONESCU: Ar trebui sa facem mai mult decat o singura festivitate

La eveniment au fost invitati cei doi fosti presedinti ai Romaniei, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, premierul Victor Ponta, fostii presedinti ai Senatului, membri ai Guvernului, principesa Margareta, reprezentanti ai Curtii Constitutionale, presedintele Academiei Romane, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe.

Fostul presedinte al Senatului a declarat, la sedinta solemna a Senatului, ca Romania a avut patru institutii politice majore, respectiv Senatul, Camera Deputatilor, monarhia si PNL, afirmand ca au fost readuse la viata doar trei dintre acestea, nu si institutia monarhica.

”Ar trebui sa facem mai mult decat o singura festivitate, pentru ca noi, stimati colegi, avem probleme de memorie (…) Vorbesc de memoria publica, si memoria publica nu este nicidecum doar treaba istoricilor, dupa cum nu este nici macar treaba politicienilor, dar trebuie sa fie o preocupare a intregii natiuni si, desigur, in ordinea responsabilitatii oamenilor publici ai acelei natiuni, inclusiv deci a oamenilor politici”, a afirmat Antonescu.

UPDATE – PRINCIPESA MARGARETA: Am incredere ca Senatul Romaniei va consolida exercitiul democratic

Principesa Margareta a declarat, marti, la sedinta solemna de aniversare a 150 de ani de la infiintarea Senatului, ca familia regala si Senatul Romaniei au stat alaturi timp de aproape un secol si jumatate.

”Coroana si Senatul Romaniei au stat alaturi timp de aproape un secol si jumatate. Este o onoare sa pot reprezenta pe Majestatea Sa, Regele Mihai, tatal meu, la aceasta sarbatoare a natiunii. Senatul a fost construit acum 150 de ani ca o expresie a meritului personal, a simtului datoriei si a patriotismului”, a declarat Principesa Margareta in discursul sustinut de la tribuna Senatului.

UPDATE – Iliescu: M-am opus intentiei unora de a desfiinta Senatul; democratia nu e S.A. sau SRL

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, la sedinta solemna dedicata aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Senatului, ca s-a opus intentiei unora din clasa politica si din societatea civila de a desfiinta Senatul, el aratand ca democratia nu e societate pe actiuni sau SRL.

”M-am opus si ma opun intentiei unora din clasa politica si din societatea civila de a desfiinta Senatul, sub pretextul eficientizarii sistemului. Democratia nu este o societate pe actiuni, nu o poti analiza asa cum faci cu un SRL. Beneficiile ei sunt altele si tin de exercitiul drepturilor si libertatilor cetatenesti, de suveranitatea poporului”, a spus Iliescu.

UPDATE – Hrebenciuc: Determinant nu e numarul Camerelor, ci capacitatea de a reprezenta cetatenii

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc a declarat, marti, la sedinta solemna de aniversare a Senatului, ca in prezent determinant este nu numarul parlamentarilor sau al Camerelor, ci capacitatea acestei institutii fundamentale de a reprezenta interesele cetatenilor.

Viorel Hrebenciuc a declarat ca aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Senatului reprezinta un moment de aducere in prim plan a valorilor care au stat la baza instituirii unei noi Camere a Parlamentului, la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a instituit bicameralismul in Romania.

UPDATE – Tariceanu: Un amplu aparat de propaganda a fost activat pentru desfiintarea Senatului

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a condamnat, marti, la sedinta solemna prin care se celebreaza 150 de ani de la infiintarea acestei Camere, tentativa de desfiintare a Senatului si campania mediatica ”de un populism strident” facuta in acest sens.

”Regret profund ca, in ultimii ani, a trebuit sa fim martorii unei tentative de desfiintare a Senatului. in acest scop a fost activat un amplu aparat de propaganda, care facea abstractie de interesul national, de experienta istorica a statului roman si de opiniile specialistilor romani si straini. O campanie mediatica de un populism strident, instrumentalizand o cunoastere inca precara a traditiilor nationale din partea unei parti a cetatenilor, a culminat, in 2009, cu un referendum pentru desfiintarea Senatului”, a spus el.

Citeste si: Basescu nu va participa la sedinta aniversara a Senatului

De precizat ca presedintele Traian Basescu nu va participa la sedinta, deoarece nu a fost invitat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care si-a motivat gestul prin faptul ca doreste sa evite “o situatie penibila”. 

In schimb, va fi prezent premierul Victor Ponta. “Da (va participa la sedinta solemna a plenului Senatului – n.r.). (…) Guvernul se supune Parlamentului, si nu invers, dar eu am fost invitat si voi veni maine”, a declarat Ponta.

Citeste si: Cine va reprezenta familia regala la aniversarea de 150 de ani a Senatului

Atat premierul, cat si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, principesa Margareta, precum si liderii grupurilor parlamentare vor sustine discursuri consacrate activitatii Camerei superioare a Parlamentului.

Potrivit programului, sedinta solemna ar urma sa se incheie la ora 13.30.