Sedinta USL s-a incheiat, Antonescu si Ponta au discutat despre Bugetul pe 2014, Codul Rutier, Codul Insolventei si descentralizare

Liderii USL au incheiat, luni, sedinta Uniunii in jurul orei 12.00. Crin Antonescu si Victor Ponta au declarat, intr-o conferinta de presa, ca s-a discutat despre buget, despre procesul de descentralizare, Codul Rutier si despre Codul Insolventei. Nu s-a facut nicio referire la tensiunile din ultima perioada si nici la declaratiile lui Crin Antonescu facute vineri la adresa premierului Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat ca procesul de descentralizare se va face cu oameni si cu buget si a specificat ca oamenii nu vor fi trecuti la Consiliile Judetene, fara sa fie alocati banii necesari. De asemenea, premierul a mentionat ca proiectul de buget pe 2014 se afla in lucru si va fi prezentat intai Comisiei Europene, dupa care va fi depus in Parlament pentru dezbateri. Cu privire la reducerea CAS la angajator si reducerea sau anularea impozitarii pentru salariile mici si foarte mici, Ponta a precizat ca nu pot fi aplicate ambele masuri.

“Aveti rabdare pentru ca in privinta bugetului, lucrurile evolueaza asa: aproape toate tarile UE isi trimit la Comisie proiectul, inainte de a-l da in Parlament. Apoi, la sfarfitul lunii avem misiune oficiala a FMI, pana atunci facem diverse scenarii care tin de incasari, ce avem de crescut, datorii din 2014, apoi venim la USL si prezentam. Mai aveti putintica rabdare. Nu pot fi amandoua masuri odata, ori una ori alta. Trebuie sa ne uitam cati bani avem”, a declarat Victor Ponta.

Cu privire la Codul Rutier, Ponta a facut referire la modificarea potrivit careia alcoolemia de peste 0,5% in sange va fi considerata infractiune si a atras atentia ca trebuie pedepsiti cei care comit accidente grave si nu-si platesc amenzile.

“90% din cetatenii acestei tari au spus un lucru: daca ma duc la o terasa si beau o bere, imi iei permisul? Am intrebat UE si mi-a spus pana la 0,2%. E vorba de greutate si de cantitatea de sange a fiecaruia, vorbesc serios. Conteaza foarte mult starea de sanatate. Pana la 0,2 nu este nici macar contraventie. Media internationala este 0,5%. Pentru cei care ciocnesc un pahar la ziua cuiva, nu i mai luam permisul pentru asta. Este o practica rationala. Trebuie sa-i oprim pe cei care comit accidente grave si nu-si platesc amenzile. Asta este scopul”, a declarat Ponta.

Referitor la Codul Insolventei, Victor Ponta a mentionat ca modificarile sunt asemanatoare cu cele din Codul Rutier, adica daca nu-ti platesti amenda, ti se suspenda permisul si a mentionat ca obligatia la plata creantelor curente vine in favoarea angajatilor.

“Mai mult de un an nu mai poti sa stai in insolventa. Este obligatorie dupa 90 de zile sa platesti creantele curente. Inclusiv in cazul societatilor din audiovizual, dar incearca sa plateasca nu tot ce a fost in trecut, dar macar de maine, sanatate, pensie, somaj si chirie utilitati, practic poti sa functionezi. Altfel, daca 2 ani nu ai platit nimic, trebuie gasita o solutie. Va fi ca la codul rutier, unde scrie daca nu-ti platesti amenzile, suspenzi permisul.
Asta este in favoarea angajatilor. In aceasta tara taxe platesc si pensionarii, si cei cu salariul minim, plateste toata lumea. Cred ca trebuie sa facem o regula pentru toata tara: nu putem sa impartim tara intre fraierii de la Antena 3, Realitatea TV, B1 TV care nu platesc taxe si cei care platesc. Intr-o perioada de un an, daca poate, fiecare firma sa-si aprobe pragul de reorganizare”, a spus premierul.

La randul sau, Crin Antonescu a precizat ca va depune in Senat o solicitare referitoare la dezbatarea parlamentara legata de starea Justitiei, despre care a vorbit si in conferinta de presa de vineri.

“Am discutat solicitarea privitoare la o dezbatere in Senat. O dezbatere parlamentara, nu o masa rotunda, legata de starea Justitiei. Voi propune si sa vedem, vom discuta intr-un plen al Senatului. Referitor la descentralizare, vom da drumul de urgenta la procesul de descentralizare, chiar maine vom avea o discutie cu o echipa condusa de Klaus Iohannis. Vor fi si discutii despre codurile si legile electroale. Urgenta este pregatirea bugetului, pentru ca in functie de deciziile privind cat, unde si cand, descentralizarea toate trebuie sa intre in conceptul bugetului, aceasta este prioritatea pentru Guvern si Parlament”, a declarat Crin Antonescu.

Presedintele PNL a mai anuntat ca partidul pe care il conduce va sustine ordonanta pe noul Cod Rutier. “Noi sustinem ordonanta pentru ca s-au facut dezbateri destul, unul dintre inconveniente nu mai este in picioare. Argumentele in favoarea ordonantei imi par suficiente, am convenit ca daca opteaza pentru ordonanta, noi o sustinem”, a spus Antonescu.