SEF de la CFR MARFA, retinut de DNA pentru TRAFIC DE INFLUENTA

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Bacau, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si RETINEREA PENTRU 24 DE ORE, incepand de joi, 8 octombrie 2015, a inculpatilor SANDEL DUMITRU, manager general al SNTF CFR MARFA SA Regionala Galati, la data faptelor, pentru TRAFIC DE INFLUENTA, si IONEL-CRISTIAN DASCALIUC, pentru trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora :

In vara anului 2014, inculpatul Dumitru Sandel, in calitate de manager general al SNTF CFR MARFA SA Regionala Galati a pretins, prin intermediul inculpatului Dascaliuc Ionel-Cristian, de la administratorul unei societati comerciale (denuntator in cauza), suma de 30.000 euro, pentru a-si exercita influenta asupra angajatilor din subordine, in legatura cu incheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea TRANSPORTUL DE CEREALE.

Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plata, acesta nu a mai fost executat.

CITESTE SI: SINDICATELE DIN TRANSPORTURILE FEROVIARE ANUNTA DECLANSAREA CONFLICTULUI DE MUNCA

Ulterior, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian i-a comunicat omului de afaceri ca incheierea contractului respectiv in conditii avantajoase este posibila doar daca se realizeaza prin intermediul SC ROFERSPED SA, care reprezinta casa de expeditii a SNTF CFR MARFA SA Regionala Galati, lucru cu care acesta din urma a fost de acord.

In aceleasi conditii, inculpatul Dumitru Sandel a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, in schimbul acesteia, sa asigure incheierea CONTRACTULUI DE TRANSPORT, prin exercitarea influentei pe care o avea asupra angajatilor SC Rofersped SA.

Totodata, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a pretins pentru sine un procent de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA catre firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment in cuantum de aproximativ 260.000 lei, afirmand ca aceasta suma i se cuvine ca urmare a contributiei sale la incheierea contractului, prin prisma relatiei lui privilegiate cu inculpatul Dumitru Sandel.

Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro si 260.000 lei, dar in mod esalonat, pe parcursul derularii contractului de transport.

In perioada iulie – mai 2015, inculpatul Dumitru Sandel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian suma de aproximativ 220.000 lei.

CITESTE SI: FMI A DISCUTAT CU REPREZENTANTII GUVERNULUI DESPRE PRIVATIZAREA COMPANIILOR DE STAT SI NOUL COD FISCAL

Deoarece inculpatii Dascaliuc Ionel Cristian si Dumitru Sandel nu au incasat in totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au inceput sa faca presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform intelegerilor dintre ei.

In acest context, la data de 08 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian sumele restante, respectiv 40.000 de lei si 35.000 de lei, moment in care procurorii anticoruptie au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Neamt.

Inculpatilor Dumitru Sandel si Dascaliuc Ionel-Cristian li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 09 octombrie 2015, Tribunalului Bacau cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Sursa foto: Realitatea