Sefa Casei de Pensii: Barbatii sunt discriminati prin modul de calcul al punctajului de pensie

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, a declarat ca sistemul actual de pensii din Romania ii discrimineaza pe barbati prin modul de calcul al pensiilor, asta pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei.

“Pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei, aceasta diferenta se reflecta si la calculul punctajului de pensie. Adica, daca o femeie si un barbat lucreaza la acelasi loc de munca, pentru aceeasi perioada de timp, cu acelasi salariu, pentru ca necesarul de cotizare al barbatului e de 35 si al femeii de 30, iar la barbat raportarea numarului de puncte adunate se face la 35, iar la femei, respectiv la 30, punctajul e mai mare la acestea din urma. Este inechitate”, a declarat sefa Case de Pensii, pentru Evenimentul Zilei.

“In Romania, in acest moment, barbatii sunt discriminati prin modul de calcul al pensiilor. Oricum, cresterea varstei de pensionare se va face intr-o perioada indepartata. In intreaga lume exista un trend de crestere a acesteia, in contextul cresterii sperantei de viata si a faptului ca din ce in ce mai multe persoane care se apropie de varsta pensionarii isi doresc sa ramana active”, a mai explicat Ileana Ciutan.

Presedintele Casei de Pensii a mai spus ca ar trebui sa avem incredere in sistemul de pensii, chiar daca raportul intre angajatii care platesc contributii sociale si pensionarii care le primesc sub forma de pensie este subunitar si a aratat ca bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finantat luna de luna de la bugetul de stat.