Sefa comisia REGI: Nu Corina Cretu a fost raspunzatoare de absorbtia fondurilor europene din Romania

Presedinta Comisiei de Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, Iskra Mihaylova (ALDE, Bulgaria), a declarat, marti, ca, la audierea din 1 octombrie, europarlamentarii din acest for nu vor cauta respnsabilitatea comisarului european desemnat pentru politica regionala, Corina Cretu, privind implementarea de pana acum a programelor europene din Romania, proces in care nu a fost implicata.

Intr-o conferinta de presa la Bruxelles, europarlamentarul bulgar ALDE a fost intrebat daca rata scazuta de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune inregistrata de Romania ar fi un impediment pentru Corina Cretu in a fi numita tocmai la portofoliul politicii regionale.

“Vrem sa fim bine intelesi pentru audieri, comisarii desemnati vor fi responsabili de implementarea politicii regionale in intreaga UE. Ca atare, nu vom cauta responsabilitatea unei persoane care nu a avut responsabilitati in implementarea unor programe sau cadre strategice intr-o anumita tara membra. (…) La audieri, colegii se vor concentra pe cadrul general si pe responsabilitatile comisarului in implementarea politicii regionale in Europa unita”, a raspuns Mihaylova.

Citeste si: Corina Cretu: Voi fi fi un ambasador al Politicii Regionale, toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament

Referitor la rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune inregistrata de Romania, presedinta Comisiei REGI din Parlamentul European a afirmat ca tara intampina probleme specifice statelor care nu au o vasta experienta in utilizarea banilor europeni.

“Sigur, experienta Romaniei este apropiata de experienta altor state care folosesc pentru prima data fondurile structurale si de coeziune si infrunta probleme specifice, legate de capacitatea administrativa, guvernanta si alte probleme specifice in implementarea anumitor programe”, a aratat Iskra Mihaylova.

Romania inregistreaza o rata d absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 36,65%, pe perioada 2007 – 19 septembrie 2014, si mai poate absorbi banii europeni din perioada de programare 2007-2013 pana la finalul anului 2015.

Citeste si: AUDIEREA CORINEI CRETU, cu usile inchise! ZGONEA: Nu va primi vot in plen

Presedinta Comisiei REGI a Parlamentului European a mai atras atentia ca in aceasta perioada, in care se deruleaza procesul de numire a viitoarei Comisii Juncker, numai 16 state membre UE, din totalul de 28, au reusit sa semneze cu Comisia Europeana acordurile de parteneriat – strategiile prin care tarile arata cum vor sa cheltuiasca banii europeni din perioada de programare 2014-2020, fara de care statele nu pot lua fondurile.

“Inceperea mandatelor noilor comisari coincide cu perioada in care trebuie sa pregatim contractele de parteneriat intre statele membre si Comisia Europeana. Trebuie sa pregatim si diferitele programe din diferitele tari. Astazi, doar 16 din 28 de acorduri de parteneriat s-au semnat, deci mai e mult de facut. Cand vine vorba despre programele operationale, doar 6 dintre ele au fost aprobate”, a declarat Mihaylova.

Comisia Europeana a aprobat Acordul de parteneriat 2014-2020 pentru Romania, dar nu inca si programele operationale prin care tara trebuie sa traga banii europeni.

Propunerea Romaniei pentru functia de comisar european, Corina Cretu, desemnata pentru portofoliul Politicii Regionale, va fi audiata pe 1 octombrie, de europarlamentarii Comisiei REGI, in procesul de aprobare a noii Comisii Juncker. Pe 22 octombrie este programat votul in plenul Parlamentului European pentru Comisia Juncker in ansamblu.