Sefi din IPJ Bistrita-Nasaud au ascuns accidente rutiere grave. Implicati erau chiar angajati ai MAI

Sefi din IPJ Bistrita-Nasaud sunt acuzati de procurori ca au ascuns accidente rutiere grave, in care erau implicati angajati ai MAI, determinand mai multi primari sa elibereze documente false care sa ateste ca drumurile pe care s-au produs accidentele respective erau inchise circulatiei rutiere, transmite agentia Mediafax.

Potrivit motivarii Tribunalului Cluj, inspectorul sef al Politiei Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Serviciului Rutier, Roberto Hasnas, si cel al Politiei Nasaud, Leon Closca, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile dupa ce judecatorul a analizat referatul in care judecatorii DNA au descris mai multe fapte de abuz in serviciu pe care cei trei le-ar fi savarsit, unele dintre acestea fiind ascunderea unor accidente rutiere grave, politistii obligand mai multi primari sa elibereze documente false care sa ateste ca drumurile pe care s-au produs accidentele rutiere sunt inchise circulatiei, desi acestea erau drumuri publice.

Un astfel de accident este cel petrecut in data de 29 septembrie, arata judecatorii in motivare, pe un drum public din localitatea bistriteana Nimigea, accident pe care Roberto Hasnas, seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud l-a aflat de la subordonatii sai, pe care i-a obligat sa isi incalce atributiile de serviciu.

“Desi subordonatul ii comunica faptul ca aflase de la primar ca drumul respectiv este deschis circulatiei publice, Roberto Emil Hasnas ii solicita lui (…) sa-l determine pe primar sa elibereze un act prin care sa ateste in mod mincinos faptul ca acel drum nu este drum public, scopul urmarit de comisarul sef fiind acela de a nu raporta producerea unui accident rutier cu victime. in cele din urma, Roberto Emil Hasnas s-a deplasat personal la primarul si secretarul comunei Nimigea, determinandu-i pe acestia sa ii elibereze un act in care s-a mentionat ca acel drum nu este reglementat circulatiei, fapt pe care Roberto Emil Hasnas i-l raporteaza telefonic lui Ioan Ovidiu Muresan, la data de 29 septembrie 2014, ora 16:32. in scopul de a avantaja persoanele implicate in accident (despre care exista date ca ar fi angajati ai Ministerului de Interne), Muresan Ioan Ovidiu si Hasnas Roberto Emil au convenit sa nu raporteze evenimentul, pe cale ierarhica, ca accident rutier, ci sa-l incadreze ca ucidere din culpa, care va fi trimisa spre cercetare la Parchetul Militar la care sunt”, se arata in motivarea judecatorilor.

Citeste si: VICEPRESEDINTELE PDL IOAN OLTEAN apare in DOSARUL POLITISTILOR de la BISTRITA

Potrivit documentului citat, situatia se repeta in 5 octombrie, cand s-a petrecut un alt accident rutier in comuna Nimigea si cand inspectorul principal Closca Leon Anton, seful Politiei orasului Nasaud, ordona unui subordonat sa falsifice mentiunile din buletinul de eveniment si sa consemneze ca drumul respectiv nu ar fi deschis circulatiei publice.

“Hasnas Roberto Emil a cunoscut situatia reala de fapt si, in loc sa-si exercite atributiile de serviciu, legate de constatarea si raportarea accidentelor rutiere, i-a solicitat lui Closca Leon Anton sa obtina de la primarie un act care sa ateste ca drumul ar fi inchis, pentru a fi depus la dosar”, se mai arata in motivare.

Un alt caz asemanator s-a petrecut in 12 octombrie, arata judecatorii in motivare, cand s-a produs un accident de circulatie pe raza localitatii Lunca Lesului, rezultand decesul victimei, care s-a rasturnat cu o masina de teren in paraul Lesu si a murit pe loc.

Ofiterii din conducerea IPJ Bistrita Nasaud au convenit sa actioneze pentru a nu raporta evenimentul respectiv ca fiind accident rutier cu victima.

“Muresan Ioan Ovidiu si (…) a convenit sa fie efectuata cercetarea la fata locului sub aspectul faptei de ucidere din culpa, corelativ cu obtinerea de la primaria locala a unui act care sa ateste ca drumul respectiv nu ar fi deschis circulatiei publice”, se arata in documentul magistratilor.

In motivarea arestarii preventive a celor trei politisti, judecatorii fac referire si la ascunderea de catre Muresan, Hasnas si Closca a unui accident rutier produs de un sef de post din judetul Bistrita-Nasaud, care a urcat la volan sub influenta bauturilor alcoolice si a accidentat grav o minora de opt ani. Aceasta a suferit mai multe traumatisme la nivelul capului, a stat in coma indusa si a fost transportata cu un elicopter SMURD la un spital din Cluj-Napoca. Pentru ca fapta sa sa nu fie descoperita, seful de post care a produs accidentul a dat bani familiei victimei si a vizitat-o pe fata la spital, arata judecatorii.

“In seara de 4 noiembrie 2014, la ora 20.29, a fost interceptata o discutie telefonica intre Closca Leon Anton si politistul (…), din care rezulta indicii temeinice conform carora lucratorii de politie mentionati au ascuns producerea accidentului rutier, nu au luat masurile necesare pentru a se sesiza si a verifica imprejurarile producerii acestuia, in vederea tragerii la raspundere penala sau contraventionala a persoanelor vinovate. (…) a luat legatura cu parintii victimei (…) carora le-a sugerat sa declare ca minora s-a accidentat in timp ce escalada un gard. Totodata, in perioada urmatoare, (…) s-a deplasat zilnic la spital. Exista indicii conform carora, pentru a determina membrii familiei victimei sa accepte ascunderea accidentului (…) a intervenit la matusa victimei, (…) pentru a o convinge sa pastreze tacerea asupra celor intamplate, i-a achitat zilnic numitei (…) suma de cate 100 lei, pe toata perioada in care victima a fost internata in spital, (…) stand zilnic cu minora, atat in Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud, cat si la Clinica de Chirurgie Infantila Cluj-Napoca”, se arata in motivarea judecatorilor.

CITESTE SI: POLITIA din BISTRITA NASAUD DECAPITATA de DNA: TREI COMISARI SEFI RETINUTI! 

In documentul citat mai este mentionat ca de accidentul respectiv a aflat si inspectorul sef Ioan Ovidiu Muresan, care “si-a incalcat in mod grav atributiile de serviciu, neluand nici o masura pentru cercetarea sau raportarea accidentului”.

Seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca, retinuti pentru abuz in serviciu, au fost arestati preventiv, marti seara, pe 30 de zile, de catre magistratii Tribunalului Cluj.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de DNA, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, este acuzat de 14 acte de abuz in serviciu in schimbul obtinerii de foloase necuvenite, savarsite in perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise in colaborare cu seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, si cu seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca.

Astfel, Ioan Ovidiu Muresan este acuzat ca, in 20 august, 29 septembrie si 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare si raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedati si raniti. Procurorii spun ca seful IPJ si-a incalcat de trei ori atributiile de serviciu in cursul lunii august, comunicand unor persoane private date confidentiale obtinute in cadrul activitatilor de serviciu.

Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Muresan si-a inmatriculat ilegal o masina, fiind ajutat de seful Politiei Rutiere, Roberto Emil Hasnas, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

Procurorii mai spun ca, in ceea ce il priveste pe Ioan Ovidiu Muresan, au mai identificat trei cazuri de incalcare a atributiilor de serviciu – in 8, 9 si 20 august 2014 – prin comunicarea frauduloasa catre persoane private a unor date confidentiale obtinute in cadrul activitatilor de serviciu, un caz de interventie abuziva – in 30 iunie 2014 – in activitatea unor politisti subordonati, pentru ca acestia sa nu constate si sa nu sanctioneze contraventii la regimul circulatiei rutiere, dar anchetatorii au gasit si un caz in care el a musamalizat un accident rutier grav produs de un sef de post.

“Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier savarsit de un sef de post, in care a fost vatamata o minora de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi in zona capului si a fetei, nefiind intocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: in perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014”, se mai arata in documentul citat.

Procurorii DNA mai afirma ca Ioan Ovidiu Muresan a intervenit abuziv de trei ori in activitatea de urmarire penala desfasurata in dosare penale aflate in lucru la politisti din subordine, in scopul avantajarii frauduloase a unora dintre partile din respectivele dosare, in perioada 4-8 august 2014, in 8 august 2014, precum si in perioada 3-6 octombrie 2014.

“In cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Muresan Ioan Ovidiu (impreuna cu Hasnas Roberto Emil) a actionat pentru determinarea unui expert tehnic auto in vederea efectuarii unui supliment de expertiza, pentru a retine vinovatia exclusiva a uneia dintre partile dosarului. in cazul din 8 august 2014, inculpatul a actionat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetarile efectuate intr-un dosar de urmarire penala. in cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetarile efectuate intr-un dosar de urmarire penala, interventia fiind efectuata la cererea unui primar”, mai noteaza procurorii anticoruptie.

Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar sa isi foloseasca influenta politica pentru schimbarea din functie a unor politisti care nu il ajutau suficient in savarsirea ilegalitatilor.

In comunicatul DNA se mai arata ca Ioan Ovidiu Muresan a dispus sa nu fie luate masurile legale dupa ce un nepot al sau a produs un accident rutier soldat cu doi raniti, in 30 august, in acest caz Muresan fiind ajutat de seful Politiei Rutiere, Roberto Emil Hasnas. in plus, seful IPJ Bistrita-Nasaud si-a incalcat atributiile de serviciu si in 29 septembrie 2014, cand si-a determinat trei angajati aflati in subordine sa falsifice acte care aveau legatura cu o cercetare administrativa derulata in institutie.

In ceea ce il priveste pe seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, procurorii DNA il acuza de savarsirea a 48 de acte de abuz in serviciu, comise in perioada iunie-noiembrie 2014.

Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri in care Hasnas a participat la falsificarea actelor de constatare si raportare a unor accidente rutiere soldate cu morti si raniti, in perioada iunie-octombrie 2014, in unele din aceste cazuri cerandu-le politistilor din subordine sa determine partile si martorii sa dea declaratii mincinoase.

Anchetatorii mai spun ca Hasnas a intervenit abuziv de 27 de ori in activitatea unor politisti subordonati, pentru ca acestia sa isi incalce atributiile de serviciu si sa nu constate contraventii rutiere, iar de alte cinci ori si-a incalcat atributiile de serviciu determinand mai multe persoane care au incalcat regulile de circulatie sa nu le predea politistilor permisele de conducere.

In comunicatul DNA se mai arata ca multe dintre actele de abuz in serviciu erau savarsite de Hasnas in colaborare cu seful IPJ si cu seful Politiei Nasaud. Astfel, procurorii au identificat, in luna august, trei cazuri de interventii abuzive in activitatea politistilor din subordinea sa, care aveau dosare penale in lucru, si un caz de abuz in serviciu pe care Hasnas l-a savarsit la interventia sefului Politiei Nasaud, Leon Anton Closca.

“In cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnas Roberto Emil (la solicitarea inspectorului sef Muresan Ioan Ovidiu) a actionat pentru determinarea unui expert tehnic auto in vederea efectuarii unui supliment de expertiza, pentru a retine vinovatia exclusiva a uneia dintre partile dosarului (…); la interventia inculpatului Closca Leon Anton, in sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014”, se arata in comunicatul procurorilor.

In cazul lui Leon Anton Closca procurorii anticoruptie au retinut 24 de acte de abuz in serviciu, pentru obtinerea de foloase necuvenite, majoritatea infractiunilor constand in falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, interventii abuzive in randul subalternilor ca sa solutioneze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Closca este acuzat ca in perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat si a condus efectiv activitatea unei pastravarii, a comercializat cantitati insemnate de peste, a cumparat si a vandut, in mod repetat, produse piscicole (furaj pentru pastrav, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor si de incasarea contravalorii acestora.