SEFII POLITIEI DIN BISTRITA raman in AREST PREVENTIV

Seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, cel al Politiei Rutiere din judet, Roberto Hasnas, si al Politiei Nasaud, Leon Closca, acuzati de DNA de fapte de coruptie, raman in arest, dupa ce Curtea de Apel Cluj a respins, miercuri, contestatiile acestora la decizia Tribunalului.

Potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Cluj, judecatorul Liviu Ungur, instanta a respins, miercuri, contestatiile depuse de Ioan Ovidiu Muresan, Roberto Emil Hasnas si Leon Anton Closca, mentinandu-se astfel sentinta Tribunalului Cluj prin care cei trei au fost arestati preventiv, pentru 30 de zile.

Seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca, au fost initial retinuti pentru abuz in serviciu, iar, martea trecuta, au fost arestati preventiv, pentru 30 de zile, de catre magistratii Tribunalului Cluj.

Cei trei au contestat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, martea trecuta, de DNA, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, este acuzat de 14 acte de abuz in serviciu in schimbul obtinerii de foloase necuvenite, savarsite in perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise in colaborare cu seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, si cu seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca.

Astfel, Ioan Ovidiu Muresan este acuzat ca, in 20 august, 29 septembrie si 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare si raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedati si raniti. Procurorii spuneau ca seful IPJ si-a incalcat de trei ori atributiile de serviciu in cursul lunii august, comunicand unor persoane private date confidentiale obtinute in cadrul activitatilor de serviciu.

Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Muresan si-a inmatriculat ilegal o masina, fiind ajutat de seful Politiei Rutiere, Roberto Emil Hasnas, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

CITESTE SI: VICEPRESEDINTELE PDL IOAN OLTEAN apare in DOSARUL POLITISTILOR de la BISTRITA 

Procurorii spuneau ca, in ceea ce il priveste pe Ioan Ovidiu Muresan, au mai identificat trei cazuri de incalcare a atributiilor de serviciu – in 8, 9 si 20 august 2014 – prin comunicarea frauduloasa catre persoane private a unor date confidentiale obtinute in cadrul activitatilor de serviciu, un caz de interventie abuziva – in 30 iunie 2014 – in activitatea unor politisti subordonati, pentru ca acestia sa nu constate si sa nu sanctioneze contraventii la regimul circulatiei rutiere, dar anchetatorii au gasit si un caz in care el a musamalizat un accident rutier grav produs de un sef de post.

“Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier savarsit de un sef de post, in care a fost vatamata o minora de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi in zona capului si a fetei, nefiind intocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: in perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014”, se mai arata in documentul citat.

Procurorii DNA afirmau ca Ioan Ovidiu Muresan a intervenit abuziv de trei ori in activitatea de urmarire penala desfasurata in dosare penale aflate in lucru la politisti din subordine, in scopul avantajarii frauduloase a unora dintre partile din respectivele dosare, in perioada 4-8 august 2014, in 8 august 2014, precum si in perioada 3-6 octombrie 2014.

“In cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Muresan Ioan Ovidiu (impreuna cu Hasnas Roberto Emil) a actionat pentru determinarea unui expert tehnic auto in vederea efectuarii unui supliment de expertiza, pentru a retine vinovatia exclusiva a uneia dintre partile dosarului. In cazul din 8 august 2014, inculpatul a actionat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetarile efectuate intr-un dosar de urmarire penala. In cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetarile efectuate intr-un dosar de urmarire penala, interventia fiind efectuata la cererea unui primar”, mai notau procurorii anticoruptie.

Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar sa isi foloseasca influenta politica pentru schimbarea din functie a unor politisti care nu il ajutau suficient in savarsirea ilegalitatilor.

CITESTE SI: POLITIA din BISTRITA NASAUD DECAPITATA de DNA: TREI COMISARI SEFI RETINUTI!

In comunicatul DNA se arata ca Ioan Ovidiu Muresan a dispus sa nu fie luate masurile legale dupa ce un nepot al sau a produs un accident rutier soldat cu doi raniti, in 30 august, in acest caz Muresan fiind ajutat de seful Politiei Rutiere, Roberto Emil Hasnas. In plus, seful IPJ Bistrita-Nasaud si-a incalcat atributiile de serviciu si in 29 septembrie 2014, cand si-a determinat trei angajati aflati in subordine sa falsifice acte care aveau legatura cu o cercetare administrativa derulata in institutie.

In ceea ce il priveste pe seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, procurorii DNA il acuzau de savarsirea a 48 de acte de abuz in serviciu, comise in perioada iunie-noiembrie 2014.

Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri in care Hasnas a participat la falsificarea actelor de constatare si raportare a unor accidente rutiere soldate cu morti si raniti, in perioada iunie-octombrie 2014, in unele din aceste cazuri cerandu-le politistilor din subordine sa determine partile si martorii sa dea declaratii mincinoase.

Anchetatorii mai spuneau ca Hasnas a intervenit abuziv de 27 de ori in activitatea unor politisti subordonati, pentru ca acestia sa isi incalce atributiile de serviciu si sa nu constate contraventii rutiere, iar de alte cinci ori si-a incalcat atributiile de serviciu determinand mai multe persoane care au incalcat regulile de circulatie sa nu le predea politistilor permisele de conducere.

In comunicatul DNA se arata ca multe dintre actele de abuz in serviciu erau savarsite de Hasnas in colaborare cu seful IPJ si cu seful Politiei Nasaud. Astfel, procurorii au identificat, in luna august, trei cazuri de interventii abuzive in activitatea politistilor din subordinea sa, care aveau dosare penale in lucru, si un caz de abuz in serviciu pe care Hasnas l-a savarsit la interventia sefului Politiei Nasaud, Leon Anton Closca.

“In cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnas Roberto Emil (la solicitarea inspectorului sef Muresan Ioan Ovidiu) a actionat pentru determinarea unui expert tehnic auto in vederea efectuarii unui supliment de expertiza, pentru a retine vinovatia exclusiva a uneia dintre partile dosarului (…); la interventia inculpatului Closca Leon Anton, in sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014”, se arata in comunicatul procurorilor.

CITESTE SI: PERCHEZITII la sediul Inspectoratului de Politie Judetean BISTRITA-NASAUD

In cazul lui Leon Anton Closca procurorii anticoruptie au retinut 24 de acte de abuz in serviciu, pentru obtinerea de foloase necuvenite, majoritatea infractiunilor constand in falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, interventii abuzive in randul subalternilor ca sa solutioneze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Closca este acuzat ca in perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat si a condus efectiv activitatea unei pastravarii, a comercializat cantitati insemnate de peste, a cumparat si a vandut, in mod repetat, produse piscicole (furaj pentru pastrav, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor si de incasarea contravalorii acestora.

Sursa foto: jurnalul.ro