Seful IPJ Suceava, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

dna-sef-politie-suceava-ipj

Seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Suceava, comisarul sef Ioan Nicusor Todirut, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, odata cu acesta fiind trimis in judecata si Alexa Dumitru Teodorovici, sef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, pentru aceeasi infractiune.

De asemenea, in acelasi dosar mai sunt cercetati Constantin Bujorean, asociat si administrator la SC SERVICI COMERCIALE SRL Suceava, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, Mihai Sorin Muntean, evaluator ANEVAR si administrator la SC Prodeval SRL Suceava, precum si Gheorghe Licurici, evaluator ANEVAR, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis Mondo News:

– TODIRUT IOAN NICUSOR, sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava avand gradul profesional de comisar sef, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (2 acte materiale)
– TEODOROVICI ALEXA-DUMITRU, sef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava, avand gradul profesional de comisar sef, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (2 acte materiale)
– BUJOREAN CONSTANTIN, asociat si administrator de fapt la SC SERVICI COMERCIALE SRL Suceava, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial si evaziune fiscala
– MUNTEAN MIHAI-SORIN, evaluator ANEVAR si administrator la SC PRODEVAL SRL Suceava si LICURICI GHEORGHE, evaluator ANEVAR, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie-octombrie 2006, in contextul desfasurarii procedurii de achizitie a unui imobil in care urma a fi stabilit sediul Politiei municipiului Suceava, inculpatul Todirut Ioan Nicusor, in calitatea sa de inspector sef al I.P.J. Suceava si de ordonator tertiar de credite a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decat valoarea de piata a imobilului. Imobilul a fost achizitionat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava reprezentata de inculpatul Bujorean Constantin printr-o procedura in care inculpatul Todirut Ioan Nicusor si-a incalcat atat atributiile de serviciu, cât si anumite prevederi ale legislatiei achizitiilor publice.

Suma de 5.865.152 lei, ce a fost achitata nejustificat din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, constituie prejudiciu provocat in dauna acestuia si, in acelasi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentata de Bujorean Constantin.

in calitate de sef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava, inculpatul Teodorovici Alexa-Dumitru a creat premisele incheierii contractului fara parcurgerea etapelor legale, in sensul ca a dispus intocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite sa confere o nota de legalitate procedurii de achizitie a imobilului. in calitate de presedinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus impreuna cu inculpatul Todirut Ioan-Nicusor sedinta de negociere a pretului de vanzare-cumparare, fara a stabili un plafon maximal de negociere a pretului, astfel incat achizitia imobilului sa se incadreze in limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei.

In calitate de asociat – imputernicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii achizitie a imobilului sus mentionat. in acest sens, el pus la dispozitie un raport de evaluare intocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piata a imobilului supraevaluata, pe baza careia, ca urmare a negocierii formale desfasurate, a fost acceptat un pret de cumparare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotari inexistente, inadvertente si calcule eronate.

In perioada aprilie-octombrie 2006, in calitate de asociat si imputernicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus inregistrarea in evidenta contabila a firmei, a unor cheltuieli fictive cu investitii si constructii la imobilul in cauza, respectiv un numar de 136 facturi fiscale in valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrari de constructii care in realitate nu s-au efectuat. Aceste inregistrari fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 741.082 lei.

La solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, inculpatul Licurici Gheorghe, in calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a intocmit un alt raport de evaluare in care, si de aceasta data, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat in sedinta de negociere a pretului, facând posibila stabilirea pret injust de 11.900.000 lei.

Prejudiciul creat bugetului de stat se ridica la suma totala de 6.606.234 lei din care 5.865.152 lei, reprezentând diferenta dintre valoarea achitata de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL si valoarea de piata reala a imobilului de la data tranzactiei si 741.082 lei, reprezentand taxe si impozite neplatite de SC Servicii Comerciale SRL prin dispunerea de inregistrari fictive in contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL.

Ministerului Administratiei si Internelor s-a constituit parte civila in cauza. in vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatilor Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin, Licurici Gheorghe si SC PRODEVAL SRL (asociat si administrator Muntean Mihai-Sorin). Din verificarile efectuate a reiesit ca, in prezent, inculpatul Todirut Ioan-Nicusor nu detine in proprietate bunuri mobile sau imobile.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.

Foto: Realitatea TV