SEFUL POLITIEI de frontiera din Leova, Republica Moldova, RETINUT pentru dare de mita si contrabanda

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a sase cetateni din Republica Moldova, printre care se numara si Ivan Musteata, ofiter si sef al Sectorului Politiei de Frontiera Leova, se arata intr-un comunicat remis sambata de DNA.

In cazul lui Musteata, masura a fost dispusa  pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si dare de mita.

Motive similare au determinat masura si in cazul lui Iurie Volceanov, ofiter in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Leova.

Totodata, Vasile Iordachi, persoana cu dubla cetatenie romano-moldoveneasca, a fost retinut pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, dare de mita, instigare la infractiunea de intrare sau iesire din tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat a Romaniei si instigare la infractiunea de introducere in sau scoatere din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal.

De asemenea, Igor Lisnic, persoana cu dubla cetatenie romano-moldoveneasca, a fost retinut pentru aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat si introducere in tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal.

In cazul lui Gheorghe Braga, persoana cu dubla cetatenie romano-moldoveneasca, masura a fost dispusa pentru aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat si tentativa la infractiunea de introducere in tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal.

Citeste si: STAN MUSTATA si MARIANA CUREA au fost arestati pentru 30 de zile

Veaceslav Mereuta, cetatean din Republica Moldova, a fsot retinut pentru aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de introducere in/sau scoatere din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal.

Potrivit sursei citate, in perioada lunii noiembrie-decembrie 2013 inculpatii Vasile Iordachi, Iurie Volceanov si Ivan Musteata au initiat sau constituit un grup infractional organizat specializat in derularea de operatiuni de contrabanda. Acestea s-au concretizat in introducerea frauduloasa, pe teritoriul Romaniei, peste frontiera verde, in perioada decembrie 2013 — mai 2014, a diverse cantitati de tigari fara ca acestea sa fie supuse regimului fiscal din Romania.

Pentru desfasurarea operatiunilor de contrabanda, membrii grupului infractional nominalizati i-au contactat, in mod repetat, pe seful Sectorului Politiei de Frontiera Berezeni, judetul Vaslui (unitatea de politie corespondenta sectorului de politie Leova), acesta din urma fiind denuntator in cauza, promitandu-i sume de bani (respectiv 50 euro pe bax) pentru a le facilita, prin incalcarea atributiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste frontiera verde a coletelor cu tigari.

Citeste si: RETEA de CONTRABANDA cu TIGARI destructurata la VAMA SIRET

Potrivit DNA, prin actiunea inculpatilor bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 659.000 lei (aproximativ 150.000 euro), reprezentand TVA si accize instituite asupra acestor produse cu regim special.

Celor sase inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu Codul de procedura penala.

La data de 3 mai, ca urmare a propunerii formulate de procurori, Tribunalul Vaslui a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 30 zile, a celor sase inculpati.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din Republica Moldova, respectiv Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din Romania.

 Sursa foto: timpolis.ro