Seful Politiei Romane va fi numit de catre premier, au decis deputatii

Seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) devine secretar de stat si va fi numit direct de primul-ministru. Modificarea vine dupa ce Camera Deputatilor, for decizional, a votat marti un proiect de lege initiat de Guvern. Proiectul de lege a fost votat de 184 de deputati.

“Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor”, se arata in proiectul de lege al Guvernului, citat de ziare.com.

Modificarea a fost adoptata si de catre Senat si a primit aviz favorabil si din partea Comisiei de aparare a Camerei, dar a starnit dezbateri aprinse in Parlament, partidele din Opozitie spunand ca Romania e singura tara din Europa in care seful Politiei primeste un rang politic.

Citeste si: Descinderi la hotii de locuinte din Ilfov si Teleorman

Deputatul liberal Ludovic Orban declara, pentru ziare.com, ca Victor Ponta “pune bazele unui stat politienesc, care incearca sa adune toate serviciile de informatii, politia, politia de frontiera in subordinea lui directa”. Orban nu este singurul parlamentar care a criticat aceasta modificare.

“In actuala organizare a Ministerului Internelor e un secretar de stat care coordoneaza ordinea publica si subordoneaza si IGPR. In momentul in care vom face doua functii de acelasi nivel – secretar de stat – cred ca din punct de vedere al functionarii ministerului se pot crea probleme, cum e relatia dintre presedinte si premier. De aceea grupul PNL propune retrimiterea la comisie pentru dezbatere suplimentara”, spunea liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, in la momentul dezbaterilor generale, la inceputul lunii mai.

Citeste si: Deputatii au decis ca VOLUNTARIATUL sa fie recunoscut ca EXPERIENTA PROFESIONALA

De asemenea, liderul deputatilor PDL, Gheorghe Tinel, condamna intentia de politizare a functiei de sef al Politiei Romane.

“Nu puteti, dragi pesedisti, sa politizati, eu cred ca functia asta, asa cum a fost gandita in 2002, apolitica, si nu o puteti duce in sfera politica. Stim din practica faptul ca atunci cand puterea pesedista vrea, se si intampla, dar oare limita nu aveti? Care e urgenta, care e necesitatea tranformarii acestei functii intr-una politica?”, spunea si Gheorghe Tinel.