Seful SPP Suceava a fost RETINUT de procurorii DNA pentru TRAFIC DE INFLUENTA si ABUZ IN SERVICIU

Seful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost RETINUT de DNA, fiind acuzat ca in perioada in care a fost ofiter la Serviciul de Informatii si Protectie Interna a perceput “taxa de protectie” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu tigari si alte produse de contrabanda.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seara, de DNA, seful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost RETINUT pentru TRAFIC DE INFLUENTA in forma continuata si ABUZ IN SERVICIU daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos, faptele fiind comise in perioada in care Solcan a fost ofiter de politie in cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Suceava.

Alaturi de Lucian Solcan in acest dosar a fost RETINUT si Paul Pirjolea, pentru camata in forma continuata.

Citeste si: Sef SPP, dus la DNA cu mascatii

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2008-2009, in calitate de ofiter SIPI Suceava, Lucian Solcan, in contextul desfasurarii anchetei intr-un dosar penal privind fapte de coruptie in care erau cercetati seful Sectorului Politiei de Frontiera Nelu Fediuc si cateva zeci de politisti de frontiera si vamesi, si-a exercitat defectuos atributiile de serviciu, incalcand dispozitiile privind securitatea nationala si protectia informatiilor clasificate conform carora serviciile specializate in culegerea si prelucrarea de informatii au posibilitatea de a folosi informatori de teren cu conditia, insa, ca aceste persoane sa fie protejate in cursul procesului penal astfel incat identitatea lor sa ramana secreta.

Sursa citata mentioneaza ca acest lucru s-a intamplat in cazul unui martor denuntator, iar dupa ce Lucian Solcan l-a folosit ca sursa de informatii i-a dezvaluit identitatea in cadrul procesului penal.

Procurorii sustin ca in anul 2012 martorul denuntator, la cererea expresa a lui Solcan, i-a dat acestuia, sub forma de imprumut, suma de 10.000 euro pentru a-si termina constructia unei case in municipiul Suceava. In schimbul acestui imprumut, care trebuia returnat intr-un termen mai lung, nedefinit chiar, ofiterul Lucian Solcan, care avea influenta printre vamesi si lucratori de politie de frontiera, i-a promis martorului protectia in Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a Romaniei, cu tigari sau cu alte produse din Ucraina, fara a risca sa-i fie confiscate marfurile sau sa primeasca amenzi.

Suma de bani pe care martorul respectiv i-a imprumutat-o lui Solcan a fost obtinuta tot prin imprumut de la un camatar, Paul Pirjolea, intre cei doi incheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vanzare-cumparare autentificat la un notar, avand ca obiect apartamentul proprietate personala a martorului ca si garantie a imprumutului.

Timp de sase luni, martorul i-a platit lui Pirjolea o dobanda lunara de zece la suta, pentru imprumutul de care s-a folosit exclusiv Solcan, arata procurorii, care sustin ca martorul i-a cerut in mod repetat lui Solcan inapoierea sumei de 10.000 de euro, precizandu-i ca este somat de Pirjolea sa-i restituie pana la 1 august 2014 suma totala de 25.000 euro, constand in cei 10.000 euro imprumutati plus dobanda de zece la suta lunar calculata de la data remiterii imprumutului si ca in caz contrar va pierde apartamentul cu care garantase imprumutul.

Citeste si: PERCHEZITII DNA la CJ Suceava si la un punct vamal din judet

In schimbul acestui “efort”, martorul a beneficiat de protectia lui Solcan in trecerile sale prin Vama Siret cu tigari sau alte produse, mai spun procurorii DNA.

Totodata, in perioada 2011-2012, pe langa acest imprumut, Solcan a pretins atat de la martorul denuntator, cat si de la alte persoane sume de bani cuprinse intre 100 si 800 de euro lunar, cu titlu de taxa de protectie, iar in momentul in care nu au mai avut posibilitati financiare acesta nu le-a mai asigurat protectia promisa.

In acelasi dosar, procurorii DNA Suceava au dispus, vineri seara, cercetarea sub control judiciar a inspectorului vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret, care este acuzat ca a incercat sa determine un martor denuntator, prin corupere, precum si prin metode de intimidare, sa-si retraga denuntul formulat impotriva sa si a altor vamesi si ofiteri de politie de frontiera, in dosarul in care acestia fusesera trimisi in judecata.

Vineri dimineata, procurorii DNA au facut sapte perchezitii in judetele Suceava si Botosani, doua dintre acestea avand loc in biroul sefului SPP pentru Suceava si Botosani aflat in sediul Consiliului Judetean Suceava si in Punctul de Trecere a Frontierei Siret, intr-un dosar privind fapte de coruptie care ar fi fost savarsite in perioada 2008-2014.

Sursa foto: evz.ro