Seful STS afla duminica in sedinta CSAT daca ramane sau nu in functie. Ponta prezinta rapoartele privind accidentul din Apuseni

Premierul Victor Ponta si seful STS, Marcel Opris, prezinta duminica, in sedinta CSAT, in contextul in care seful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele institutiilor pe care le conduc privind cu modul in care s-a actionat in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Consiliului Suprem de Aparare a tarii se reuneste, duminica, de la ora 16.00, in prima sedinta din 2014, pe ordinea de zi aflandu-se rapoartele Executivului si Serviciului de Telecomunicatii Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morti.

Presedintele Traian Basescu a convocat sedinta la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca a transmis aceasta cerere pentru a se discuta despre modul in care a actionat conducerea STS in cazul accidentului din Apuseni si despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opris.

Ordinea de zi a sedintei CSAT, potrivit Administratiei Prezidentiale, cuprinde “Raportul privind gestionarea de catre autoritatile administratiei publice cu responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta, conform legislatiei in vigoare, a evenimentului de aviatie din 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de premier”.

Citeste si: Marturii incredibile facute de familia Aurei Ion, studenta moarta in accidentul din Apuseni

Un al doilea punct pe ordinea de zi a sedintei CSAT se refera la “Raportul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale privind activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale”.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic din 20 ianuarie de la grantia judetelor Cluj si Alba, iar ceilalti cinci participanti la zbor au reusit sa supravietuiasca. Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Autoritatile si-au pasat responsabilitatea in legatura cu durata foarte lunga necesara localizarii epavei si, implicit, a operatiunilor de salvare a victimelor.
Premierul Victor Ponta a anuntat, in urma accidentului, ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile in cazul accidentului din Cluj.

El a precizat ca solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresata, conform legii, Consiliului de Administratie, iar cea de inlocuire a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi inaintata in CSAT. Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din functie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.

Premierul a acuzat STS, intr-o postare pe Facebook, ca nu si-a facut treaba in cazul accidentului aviatic. “Pacat ca, in timp ce se muncește non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt multi talibani care au dat drumul la mașinarie pentru protectia lui Opris in fruntea STS! De ieri dimineata aceștia au o singura grija: sa umple media de manipulari si dezinformari, pentru ca lumea sa uite ca STS nu si-a facut treaba!”, a scris Ponta pe Facebook.
seful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, recent, ca a stiut locul unde s-a prabusit avionul in Muntii Apuseni “aproape exact la ora 21.00”, in baza unor informatii primite de la ROMATSA, “datorita unui avion care zbura de la Cluj spre Bucuresti si care a trecut pe deasupra locului accidentului”.

Intrebat daca a facut tot ceea ce trebuia in seara accidentului aviatic, seful STS Cluj a spus ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta, “intr-un sistem de urgenta nu se poate actiona decat in baza unor proceduri foarte stricte”. “Procedurile au fost respectate de la ‘A’ la ‘Z’, fara niciun fel de problema”, a precizat Rus.

Tot in urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din functie dupa ce a declarat ca la MAI nu s-a organizat celula de criza si ca regreta ca tragedia a avut loc in mandatul sau.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat, in momentul producerii accidentului, intr-o vizita de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene. Seful statului a fost intrebat de jurnalistii aflati la intalnirea pe care presedintele o avea cu comunitatea romanilor din Palestina, la Ramallah, cum comenteaza modul in care s-au desfasurat actiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic. “Doamna, daca eu nu stiu decat ca a fost un accident, ce vreti sa va spun?”, a spus seful statului, la acel moment. Aceasta a fost singura declaratie a presedintelui pe tema accidentului aviatic. Ulterior, presedintele a trimis doua coroane de flori, cu mesajul “Sincere regrete”, la mormintele lui Iovan si Ion.

Conform Legii de organizare, presedintele Romaniei indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii, iar primul-ministru indeplineste functia de vicepresedinte.

Conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale este asigurata de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea presedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale raspunde in fata Consiliului Suprem de Aparare a tarii pentru activitatea pe care o desfasoara si prezinta acestuia rapoarte anuale.

Generalul Marcel Opris conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit in functie prin Hotararea CSAT 164 din acea data.