SEICUL NIMR AL-NIMR, lider al comunitatii SIITE, executat in ARABIA SAUDITA pentru TERORISM

Executat sambata de autoritatile din ARABIA SAUDITA, dupa ce a fost acuzat si condamnat pentru terorism si incitare la revolta, SEICUL NIMR AL-NIMR s-a remarcat in randul MINORITATII SIITE din regat drept un critic de durata si foarte ferm al familiei saudite sunite, transmite sambata DPA.

Nascut in provincia majoritar siita Ash Sharqiyah (Provincia de Est — n.r.), cea mai extinsa din Arabia Saudita si de unde provine majoritatea petrolului din aceasta tara, AL-NIMR s-a mutat in Iran (majoritar siit — n.r.), in 1980, unde a ramas timp de aproape 10 ani, studiind ISLAMUL SIIT. Dupa intoarcerea in Arabia Saudita, a devenit popular printre coreligionari datorita discursurilor sale inflacarate in care acuza guvernul sunit de discriminare impotriva minoritatii siite din tara. AL-NIMR a cerut drepturi sporite pentru MINORITATEA SIITA, care reprezinta circa 15% din populatia saudita, majoritar SUNITA.

CITESTE SI: ARABIA SAUDITA: 47 DE PERSOANE CONDAMNATE PENTRU TERORISM AU FOST EXECUTATE

SEICUL AL-NIMR a sustinut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de PRIMAVARA ARABA. A fost arestat de cateva ori pentru activismul sau antiguvernamental. Ultima sa arestare, in 2012, s-a soldat cu proteste violente in orasul sau natal, Qatif. “Sunt convins ca detentia sau moartea mea vor fi motiv de actiune”, ar fi spus el intr-o predica rostita intr-o moschee, inainte de arestarea sa.

In 2014, un tribunal saudit l-a condamnat la moarte pe AL-NIMR, acesta fiind acuzat de nesupunere fata de conducatorul tarii si de incitare la conflict religios. In octombrie, un alt tribunal a confirmat sentinta impotriva barbatului de 55 de ani. Cu acel prilej, liderii siiti din Iran, Irak si Liban au avertizat autoritatile saudite sa nu-l execute pe AL-NIMR. Totodata, organizatiile care militeaza pentru drepturile omului au facut apel la eliberarea lui, apreciind ca procesul sau a fost “profund invalid”.

Sursa foto: presstv