Seism 2018. Raed Arafat: În caz de seism de 7,5 pe Richter, centrul Capitalei e cel mai afectat

Seism 2018. Sâmbătă, începând cu ora 09.00, s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism și care va dura timp de cinci zile.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici: în Centrul Vechi cel puțin 12 clădiri s-au prăbușit și cel puțin 200 de persoane au fost rănite, iar în momentul seismului, telecomunicațiile au picat. Exercițiul va fi monitorizat de Comisia Europeană, NATO, dar și de structura de specialitate a SUA.

Simularea națională de răspuns la cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter a arătat, în primele două ore, că zona centrală a Capitalei, cu multe clădiri cu risc seismic I construite înainte de 1940, este cea mai afectată. Exercițiul în caz de seism durează cinci zile.

Potrivit scenariului, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, cu epicentru în localitatea Nereju din zona seismică Vrancea. Durata cutremurului a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcția Sud-Vest și Nord-Est, afectând cel mai mult Capitala.

“De la momentul în care a fost declanșat acest exercițiu, comunicațiile la nivelul Municipiului București și între București și restul țării au fost întrerupte. Abia acum un sfert de oră au început să se reia comunicațiile, începând cu comunicațiile TETRA și cele interguvernamentale și, recent s-au reluat comunicațiile pe telefonie mobilă”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Autoritățile testează modul de răspuns la cutremur, modalitatea cum reacționează fiecare din județele țării pentru a veni în sprijinul zonelor calamitate și, cel mai important, modul în care reacționează autoritățile din București și cele centrale, într-o astfel de situație.

“Exercițiul urmează să fie observat și monitorizat și urmează să primim și un raport la sfârșit, de către colegii de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană, colegii de la NATO, și o să avem și colegii din SUA, de la Agenția Federală pentru Management și Situații de Urgență, care urmează să ajungă în România și să participe la monitoizare. Exercițiul are o dimensiune internațională foarte mare, care va începe să se vadă în următoarele zile și va crește treptat. Vor fi participări internaționale în cadrul exercițiului”, a completat Arafat.

“Ca și prim impact (…) avem centrul municipiului București care este cel mai impactat, cel mai afectat, clădirile care sunt cu risc seismic I construite înainte de 1940. În zona centrală a Capitalei, Universitate-Centrul vechi, sunt prăbușite parțial sau total 12 clădiri, conform scenariului, până la acest moment. Răniți și persoane, în primă fază estimarea este de 200 de persoane, dar acest lucru urmează să fie actualizat la operațiunile de căutare-salvare. Zona 2, între Bulevardul Ștefan cel Mare și Calea Dorobanți, prăbușite total sau parțial patru imobile de locuit. Este avariat un corp de clădire al Spitalului Colentina în care erau internate 50 de persoane. 150 de răniți și aproximativ 350 de dispăruți, acesta este scenariul. Zona 3, Strada Boteanu-Șoseaua Colentina, un imobil prăbușit și 80 de persoane surprinse. Calea Victoriei, Calea Dorobanți, Dacia, Magheru, prăbușite două blocuri de locuințe”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: IGSU