Selma Blair a anunțat că suferă de o afecțiune incurabilă

Actrița Selma Blair a anunțat că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, o boală autoimună care afectează sistemul nervos și a cărei incidență este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților.  Într-o postare făcută sâmbătă pe Instagram, Selma Blair, 46 de ani, a precizat că a fost diagnosticată în august cu această afecțiune, cu ale cărei manifestări se confruntă zi de zi.

Scleroza multiplă este cea mai frecventă boală neurologică a adultului tânăr. Debutează în jurul vârstei de 20 de ani, între 20 și 40 de ani și este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Cauzele sclerozei multiple nu sunt suficient cunoscute. Aceasta este caracterizată prin episoade de inflamație și demielinizare, care au la bază niște mecanisme autoimune. Aceste mecanisme sunt declanșate de factori exogeni sau factori de mediu și pot să apară la persoane cu o anumită predispoziție genetică, potrivit medlife.ro. 

Factorii declanșatori/de mediu nu sunt suficient elucidati în momentul de față. S-a observat că distribuția geografică a sclerozei multiple este cu frecvență mai mare în zonele de nord ale Americii și Europei și s-a presupus că expunerea redusă la lumina soarelui, ceea ce determină o scădere a sintezei de vitamina D, ar fi un factor favorizant și declanșator al sclerozei multiple, dar nu sunt date suficiente care să confirme această supoziție. 

Citește și: S-A DESCHIS PRIMUL CINEMATOGRAF PENTRU NUDIŞTI DIN LUME! REGULAMENTUL PENTRU SPECTATORI

Mecanismul autoimun este susținut de faptul că scleroza multiplă apare cu frecvența mai mare la femei decât la bărbați, de faptul că există o anumită agregare familială a acestei boli, de faptul că persoanele cu scleroză multiplă sau membri ai familiilor lor au și alte boli autoimune și mai ales că răspunde foarte bine la tratamentul imuno-modulator. Scleroza multiplă nu este o boală ereditară, deși anumite variații genetice au demonstrat că există o predispoziție genetică pentru apariția acesteia. Ca factori declanșatori au fost studiați și agenții infecțioși, dar nu s-a demonstrat că poate fi implicat cu certitudine un agent infecțios, viral, microbian în declanșarea și apariția scelrozei m

Sursa foto: instagram