SELMA LAGERLÖF, prima femeie premiata cu Nobel pentru literatura este sarbatorita de GOOGLE cu un DOODLE

SELMA LAGERLÖF, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatura este sarbatorita de Google pe 20 noiembrie cu un logo special.

Google sarbatoreste astazi 155 de ani de la nasterea SELMEI LAGERLÖF cu un logo reprezentand celebrul ei persoanj Nils Holgerssons, purtand o caciula rosie si zburand pe spatele unei gaste.

Scriitoarea suedeza SELMA LAGERLÖF a ajuns in 1909 prima femeie premiata cu Premiul Nobel pentru Literatura, dar si prima femeie membra a Academiei Suedeze (1914).

SELMA LAGERLÖF a ajuns populara gratie cartii pentru copii “The Wonderful Adventures of Nils” – “Minunatele Aventuri ale lui Nils Holgerssons”.

SELMA LAGERLÖF s-a nascut in 1858 la Mårbacka, in vestul Suediei in casa unui locotenent, fiind a cincea din cei sase copii ai familiei.

SELMA LAGERLÖF a lucrat ca profesoara la o scoala de fete in Landskrona, timp de 10 ani. In aceasta perioada a scris “Gösta Berlings saga” (1891), considerata de critici un esec literar.

Cea mai valoroasa creatie a ei a venit dupa 15 ani – “Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, despre aventurile unui tanar care ajunge sa aiba puterea sa vorbeasca cu animalele si calatoreste pe spatele unei gaste prin provinciile Suediei.

SELMA LAGERLOF a fost o sustinatoare a reformei de scriere suedeza. Cand a fost publicata in 1906, cartea a fost una din primele care a adoptat noua scriere introdusa de catre guvern  la 7 aprilie, 1906.

Printre lucrarile ei se mai numara “Kristuslegender” (Legende despre Cristos) (1904), “Kejsarn av Portugallien” (Imparatul Portugaliei) (1914) si “Löwensköldska ringen” (Inelul familiei Löwensköld) (1925).

Sursa foto: google