Semne ca iubesti un manipulator

Daca sentimentele tale sunt in permanenta minimalizate si de multe ori ajungi sa ii ceri scuze partenerului tau cand tu esti, de fapt, cel ranit de comportamentul lui negativ, exista sanse mari ca cel cu care iti imparti viata sa fie un manipulator emotional. Expertii in relatii sustin ca manipulatorii emotionali se folosesc de vulnerabilitatile victimelor si, adesea, de cuvintele acestora. La final, cand simt ca tacticile lor incep sa isi piarda din eficienta, isi prind victimele inapoi in plasa prin scuze si promisiuni ca se vor schimba.

1.Iti minimalizeaza sentimentele

 Potrivit specialistei, manipulatorii emotionali sunt, in mare parte, preocupati doar de propriile dorinte si nevoi. De cate ori vei incerca sa deschizi o conversatie sincera despre momentele in care te simti ranit sau invalidat vei fi redus la tacere si acuzat ca te comporti copilaros sau exagerat, scrie „Daily Mail”. „La un moment dat ajungi sa te indoiesti de tine si sa te intrebi daca nu cumva au dreptate . Un manipulator emotional nu isi va cere niciodata scuze si te va face intotdeuna sa iti pui sub semnul intrebarii emotiile, reactiile si sensibilitatea”, spune Patty Blue Hayes, autoare si specialista in relatii.

CITESTE SI: Locurile in care risti sa fii arestat pentru SEX

2.Te umileste in fata apropiatilor

Daca partenerul tau te insulta sau face glume mai mult sau mai putin rautacioase pe seama ta, in public, exista sanse mari ca acesta sa fie adeptul manipularii emotionale. „Astfel de persoane se hranesc cu nesigurantele celorlalti. Sa presupunem ca iubitul tau manipulator emotional stie ca esti complexata de greutatea ta. In loc sa te sustina, te va umili pentru ca ai mancat ultima felie de pizza, aducand in discutie greutatea ta, in fata prietenilor”, exemplifica specialista.

3.Da vina pe tine pentru comportamentul lui negativ

Manipulatorii emotionali nu iau responsabilitatea faptelor lor. In schimb, isi vor justifica fiecare actiune in baza greselilor perechii lor. „De exemplu, o persoana care se foloseste de manipulare emotionala incepe sa tipe la partenerul ei in momentul in care este intrebata daca a platit factura de curent electric. In plus, ii spune ca ar trebui sa stie ca este foarte stresata si ocupata la locul de munca si ca nu poate fi deranjata cu asemenea sarcini”, explica Hayes.

4.Refuza sa dea explicatii

Specialista explica o alta tehnica a manipulatorilor, care folosesc afirmatii precum „nu ai intelege”. Motivul din spatele acestui comportament consta in faptul ca, de fapt, nu isi doresc sa comunice cu adevarat. „Prin asemenea vorbe te fac sa simti ca le esti inferioara si ca nu ai cum sa intelegi prin ce trec”, a adaugat autoarea.

CITESTE SI: Cum arata un “barbat adevarat” in conceptia femeilor

5.Iti neglijeaza sentimentele

„Un manipulator emotional este preocupat mai mult de propria persoana, asa ca daca vei incerca sa ii povestesti cat de grea a fost ziua ta, iti va spune, cu siguranta, ca a lui a fost si mai grea, in loc sa te consoleze. Inca o data, sentimentele tale vor fi invalidate si te vei simti vinovata ca incerci sa comunici”, subliniaza Patty Blue Hayes.  

 6. Promite sa se schimbe doar cand esti gata sa il parasesti

Manipulatorii emotionali isi dau seama cand esti gata sa pui punct jocului lor si exact cand esti gata sa iei atitudine par ca regreta si ca sunt gata sa se schimbe. Toate acestea dureaza doar pana cand le cazi iar in plasa. Apoi vor reveni la vechiul lor comportament. „Daca esti langa o persoana care poate sa constientizeze ca are o problema si care incearca sa o rezolve, merita sa ramai si sa incercati sa depasiti greutatile, daca nu, iesi din relatia aceea cat mai repede cu putinta”, sfatuieste psihoterapeuta Beatty Cohan.

Sursa: adevarul