Semnificația bucatelor de Paște: Mielul, ouăle roșii, cozonacul și pasca

SEMNIFICATIA BUCATELOR de PASTE. Cel putin pentru romani, daca nu pentru intreaga lume crestina, a existat intotdeauna o legatura stransa intre sarbatoarea Invierii Domnului si bucatele care se consuma in aceasta perioada. Incepand cu ouale rosii si incheind cu mesele din carne de miel, crestinii sarbatoresc copios in aceasta perioada.

Din punct de vedere religios, spiritual, se stie ca Pastele crestin simbolizeaza invierea lui Hristos, dar in egala masura vesteste si renasterea intregii creatii, permitandu-se din aceasta cauza si pastrarea unor traditii pagane pe durata intregii sarbatori, inclusiv in ce priveste alimentatia specifica pentru zilele de Paste.

Asadar, iata, care sunt bucatele traditionale de Paste care au o semnificatie aparte pentru toti crestinii.

MIELUL

MIELUL este alimentul pascal cu cea mai veche traditie. Isi are originea in perioada de dinaintea eliberarii evreilor din robie.

Cand Faraonul nu i-a lasat pe iudei sa plece spre Pamantul Fagaduintei, Dumnezeu a trimis asupra Egiptului cele zece plagi. Cea mai cumplita a fost moartea celor intai nascuti. Pentru ca evreii sa fie feriti de plaga, Dumnezeu le-a cerut ca fiecare familie sa taie cate un miel, sa unga cu sangele lui pragurile usilor si ferestrelor, iar carnea sa o manance fripta in foc, impreuna cu azima (paine nedospita) si ierburi amare. Pentru crestini, mielul simbolizeaza sacrificiul lui Hristos pentru eliberarea omului din jugul pacatului.

In plus, mielul viu si nu friptura de miel a fost dintotdeauna considerat un simbol al Mantuitorului Iisus si nu este deloc de mirare date fiind referirile dese din Biblie la dragostea pe care o purta Dumnezeul lui Israel fata de puii de animale, in special mielutii si viteii reusind sa ii aduca mereu zambetul pe buze. Prin asociere, chiar Iisus, fiul lui Dumnezeu, s-a bucurat de o dragoste la fel de sincera si curata.

OUALE ROSII

Se stie ca, cel putin la inceputurile traditiei vopsirii oualor de Paste, se folosea exclusiv culoarea rosie pentru a colora ouale, care apoi erau asezate intr-un cos si oferite la biserica pentru sfintirea lor. Mai tarziu insa apar si ouale incondeiate cu teme si motive diverse, rezultat direct al dorintei gospodinelor de a contribui cu un plus estetic la traditiile de Paste.

Din punct de vedere simbolic, ouale au fost mereu asociate cu renasterea, inceputurile sau invierea Domnului. Culoarea rosie se spune ca ar trimite la sange, la viata si la jertfa facuta de Hristos pe cruce.

PASCA

PASCA este un cozonac in forma rotuda, semnificand bolta cereasca si promisiunea invierii si a vietii vesnice. Dulceata aluatului sugereaza implinirea sufleteasca ce urmeaza stradaniei din post.

Pasca si cozonacii se prepara in mod traditional in Joia Mare sau in Sambata Mare, iar in noaptea de Inviere sunt duse la biserica pentru a fi sfintite. Prin stropirea cu vin, pasca devine ritualic o reprezentare a jertfei Mantuitorului.

Potrivit traditiei, la sfarsitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor credinciosilor prezenti la slujba bucatile de pasca stropita cu aghiazma, care sunt duse acasa si pastrate pentru a-i face pe oameni partasii binecuvantarii lui Dumnezeu. Traditia spune ca aceste bucatele de Pasca au puterea de a alunga bolile si necazurile, semnificand sacrificiul lui Iisus Hristos.

In forma sa traditionala, pasca este impodobita in mijloc cu o cruce, iar pe margine este ornata cu doua fasii de coca rasucite, intruchipand coroana de spini a lui Hristos.

In trecut, cojile oualor folosite pentru prepararea aluatului de pasca nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strangeau cu multa grija intr-un vas special si se aruncau in Sambata Pastelui pe o apa curgatoare. Se credea ca, in felul acesta, se dadea de stire Blajinilor – popor mitic care traia sub pamant – ca se apropie cea mai mare sarbatoare a crestinilor.

COZONACUL

Similar cu pasca, si cozonacul de Paste reprezinta o paine dulce a invierii si renasterii intregii creatii, putand la fel de bine sa fie pus pe masa in loc de pasca sau impreuna cu aceasta. Intrucat cozonacii sunt asociati si cu sarbatoarea Craciunului sau alte sarbatori religioase, simbolistica lor pascala este putin diminuata fata de aceea a pastii, dar ramane valabila reprezentarea ritualica a jertfei Mantuitorului, prin stropirea cozonacului cu vin sfintit, la biserica.

Sursa foto: impactingorj