SEMNIFICATIA ECONOMICA pe care o poate avea alegerea lui KLAUS IOHANNIS asupra Romaniei

Efectul Iohannis a trimis Romania pe prima pagina a ziarelor germane pentru prima data cu conotatie pozitiva dupa multa vreme Presedintele nu are parghiile prin care sa influenteze direct investitiile, dar poate mobi­liza restul decidentilor. Klaus Iohannis aduce la Cotroceni un plus de ima­gine, care ar putea deschide Romaniei „anumite usi“, spun economistii, informeaza Ziarul Financiar.

„Este posibil sa se interpreteze asa, «sentimental», ca avand presedinte un roman de etnie germana ar putea fi la nivel interpersonal o relatie mai buna. Insa relatiile interstatale depind si de oamenii politici si in mare masura de soliditatea si competitivitatea economiei“, spune Dumitru Miron, decanul Facul­tatii de relatii economice interna­tio­nale (REI) din ASE Bucuresti, comentand ipoteza unor relatii mai stranse cu Germania dupa alegerea lui Klaus Iohannis in frutea tarii.

CITESTE SI: IOHANNIS cere partidelor politice sa inceapa discutiile pe legea votului electronic si a votului prin corespondenta 

Cea mai solida si competitiva economie europeana este Germania, supranumita „motorul economic“ al Europei. Tot Germania este principalul partener comercial al Romaniei.

In conditiile in care 18% din exporturile Romaniei au avut anul trecut ca destinatie Germania, o eventuala „cadere“ a economiei germane ar avea efecte directe si vizibile in economia romaneasca, la fel cum intr-o „ridicare“, Germania ar „trage“ dupa ea si Romania.

CITESTE SI: SEDINTA de ANALIZA la PNL: Liberalii vor discuta pe marginea REZULTATELOR de la ALEGERI 

Sursa foto: adevarul.ro