SENAT: Autorizarea lucrarilor de constructii cu caracter militar, adoptata tacit

Senatul a adoptat miercuri tacit o propunere legislativa, initiata de deputatul PSD Mircea Dusa, prin care se creeaza cadrul legislativ necesar desfasurarii activitatii de autorizare in regim de urgenta a lucrarilor de constructii de catre institutiile din sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a avut termen de adoptare data de 16 noiembrie.

Propunerea legislativa introduce notiunea de ‘constructii cu caracter militar’ si prevede ca executarea acestor lucrari de constructii care se realizeaza in baza tratatelor/ acordurilor in vigoare, la care Romania este parte, se poate reglementa prin aranjamente de implementare/ acorduri tehnice/ intelegeri/ memorandumuri de implementare a tratatelor respective.

Potrivit acestui act normativ, certificatul de urbanism se emite de autoritatile abilitate sa autorizeze lucrarile de constructii si se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, mentionandu-se obligatoriu scopul emiterii acestuia.

“Cu respectarea legislatiei pentru evaluarea impactului asupra mediului, in cazul constructiilor cu caracter militar care se realizeaza in baza tratatelor/ acordurilor in vigoare la care Romania este parte, autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor se emite imediat, urmand ca documentatiile tehnico-economice corespunzatoare fiecarei faze de proiectare sa fie elaborate si aprobate pe parcursul sau la incheierea executarii lucrarilor si dupa caz a actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului. (…) Autorizarea lucrarilor de constructii finantate prin Programul de Investitii de Securitate al NATO (NSIP) se va executa in baza documentatiei specifice NATO, cu respectarea avizelor si acordurilor si dupa caz al autoritatii competente pentru protectia mediului”, se mai arata in propunerea legislativa a deputatului Mircea Dusa.

Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

Sursa foto: jurnalul