Senat: Guvernul, impotriva limitarii la 48 de ore pe saptamana a timpului de munca la salariatii cu mai multe contracte

Senat: Guvernul, impotriva limitarii la 48 de ore pe saptamana a timpului de munca la salariatii cu mai multe contracte

Guvernul s-a declarat impotriva limitarii la 48 de ore pe saptamana a timpului de munca pentru salariatii care detin mai multe contracte individuale de munca, la dezbaterea, miercuri, in plenul Senatului, a unei initiative apartinand actualului ministru de finante, senatorul Darius Valcov (PSD).

La dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Codului muncii, semnata, alaturi de Valcov, de mai multi senatori PSD, printre care Gabriela Firea, serban Nicolae, Cosmin Nicula si Liviu Pop, reprezentantul Executivului care a participat la sedinta Senatului a spus ca Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.

Propunerea legislativa, care a primit raport de admitere din partea Comisiei pentru munca, prevede ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, iar durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi, de regula, 12 ore pe zi si 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca, in actualul Cod al muncii, durata maxima de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, este raportata la un singur contract de munca, nefiind in concordanta cu Directiva Europeana care stabileste durata maxima de 48 de ore pe saptamana pentru o persoana, si nu pe un contract de munca.

“Prin aceasta propunere se doreste protejarea drepturilor angajatilor in ceea ce priveste durata timpului de munca, prin respectarea reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor”, se arata in expunerea de motive.

Citeste si: PwC: Rata de incetare a contractelor de munca in Romania a ajuns la 16,4%

Guvernul a sustinut, insa, prin punctul de vedere transmis ca Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind unele aspecte ale organizarii timpului de lucru nu contine dispozitii exprese care sa indice faptul ca durata maxima a timpului de munca si a perioadelor de repaus stabilite in textul acesteia au caracter de limite absolute, in sensul ca, orele de munca in cazul cumulului de contracte se insumeaza in vederea respectarii limitelor impuse de actul comunitar.

Executivul mai arata ca legislatia nationala nu contine prevederi exprese privind modul de calcul al timpului de munca in situatia in care un salariat detine mai mult de un contract de munca, in sensul insumarii perioadelor de munca lucrate pe fiecare dintre contracte, cum, de altfel, nici Directiva nu contine nicio prevedere expresa privind modul de calcul al timpului de munca pentru un lucrator care are mai multe contracte simultan.

Guvernul subliniaza ca la nivel european s-a agreat asumarea ca tinta generala pentru anul 2020 a cresterii ratei ocuparii fortei de munca pana la nivelul de 75% pentru populatia din grupa de varsta 20-64 de ani, tinta asumata de Romania prin Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

in timpul dezbaterilor, viceliderul grupului PNL din Senat Emil Pascan a opinat ca propunerea de lege lasa loc “interpretarilor subiective” si nu este “o frana pentru asa-zisul sclavagism modern”.

La randul sau, fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu (PNL) a sustinut punctul de vedere al Guvernului privind proiectul legislativ, apreciind ca o astfel de initiativa va presupune si “un aparat extraordinar de control” al muncii.

Si liderul grupului Liberal Consevator, Dumitru Pelican, a calificat propunerea legislativa drept “o initiativa nastrusnica”.

“Foarte multi angajatori se plangeau de faptul ca se munceste foarte putin, altii ca se munceste prost, dar cand faci o astfel de initiativa si vrei sa limitezi la 48 de ore pe saptamana, mi se pare un non-sens. Vreau, de pilda, sa muncesc de luni pana vineri, cu acceptul meu, este legal, sa muncesc 9 ore pe zi si am facut dintr-un foc 45 de ore”, a spus el.

Propunerea legislativa va fi supusa ulterior votului plenului Senatului, care este prima Camera sesizata.