SENAT: Perioada de exercitare a functiei de demnitate publica se considera vechime in munca

Senatorii au adoptat, in plenul de luni, o propunere legislativa prin care durata exercitarii functiilor de demnitate publica se considera vechime in munca si este luata in considerare la calcularea pensiei, informeaza Agerpres. 

“Durata exercitarii functiilor de demnitate publica alese si numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovare si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei”, se arata intr-un amendament al comisiilor raportoare din Senat si aprobat de plen.

CITESTE SI: Senatul a APROBAT un proiect de lege care prevede MARIREA PENSIILOR parlamentarilor

Comisia pentru invatamant si cea pentru munca din Senat au motivat acest amendament precizand ca au avut in vedere “echivalarea ca vechime in specialitate si in munca pentru toate persoanele care detin functii de demnitate publica numite si alese”.

In expunerea de motive a propunerii legislative, initiatorii, mai multi senatori PSD, au propus ca durata mandatului sa constituie vechime in munca si in specialitate, in functie de atributiile indeplinite in perioada exercitarii mandatelor sau functiilor, atat pentru functiile de demnitate publica alese, reglementate de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, cat si pentru functiile de demnitate publica asimilate ministrilor si ministrilor secretari de stat, precum: presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Consiliului Concurentei, presedintele Autoritatii Electorale Permanente si Avocatul Poporului.

CITESTE SI: Regulamentul SENATULUI a fost MODIFICAT

Legea are un caracter ordinar si a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 92 de voturi ‘pentru’ si patru abtineri.

 Sursa foto: agerpres