SENAT: Presedintii partidelor parlamentare NU VOR BENEFICIA de SPP

In proiectul de lege initiat de Guvern se stipula completarea articolului 14 cu un nou alineat — 5, potrivit caruia “SERVICIUL DE PROTECTIE SI PAZA poate asigura PROTECTIE SI PRESEDINTILOR PARTIDELOR PARLAMENTARE, stabiliti potrivit alin. 2”, insa senatorii juristi si membrii Comisiei pentru aparare AU ELIMINAT, prin AMENDAMENT, aceasta PREVEDERE.

In comisiile de specialitate a fost eliminata si propunerea de modificare a articolului 31, alin. 1, in sensul ca “activitatea SPP constituie secret de stat”, raportul comun al comisiilor fiind aprobat in plen cu 98 de voturi ‘pentru’.

CITESTE SI: ORDONANTA: SPP VA ASIGURA GRATUIT PAZA UNOR FOSTI DEMNITARI SI SEFILOR DE PARTIDE

De asemenea, prin proiectul de lege adoptat de Senat se abroga alin. 3 al articolului 14, potrivit caruia “SPP poate suplimenta, in limita efectivelor aprobate, fortele si mijloacele destinate prin lege protectiei demnitarilor straini, pe timpul sederii lor in Romania, la cererea acestora, contra cost”.

Totodata, este modificat si alin. 4 al articolului 14, in sensul ca “SPP poate, cu aprobarea CSAT, asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei prevazuti la alin. 2, precum si altor persoane, la cererea acestora”.

CITESTE SI: GORGHIU: DOAR DEMNITARII DE RANG INALT AR TREBUI SA AIBA PROTECTIE. EU NU VOI SOLICITA PAZA DE LA SPP

In expunerea de motive, initiatorul motiva necesitatea asigurarii protectiei speciale pentru anumite persoane, afirmand ca, desi acestea nu au functii de demnitate publica, “participa la luarea unor decizii de importanta deosebita pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, directii de actiune, influenteaza adoptarea unor decizii si se deplaseaza in locuri si medii cu un anumit grad de risc”.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, in calitate de prima Camera sesizata, cu 96 de voturi ‘pentru’ si o abtinere.

Sursa foto: Agerpres