Senatorii au stabilit in ce conditii pot fi INLOCUITI la lucrarile din COMISII

Plenul Senatului a completat luni Regulamentul acestui for legislativ in sensul ca un senator poate fi INLOCUIT de un coleg la lucrarile din COMISII daca are acordul liderului de grup parlamentar.

Articolul 60 al Regulamentului Senatului este completat cu alineatul potrivit caruia “senatorul care absenteaza motivat de la lucrarile comisiei poate fi inlocuit de un alt senator din acelasi grup, cu drept de vot, pe baza imputernicirii semnate de liderul grupului parlamentar”.

Proiectul de hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Senatului a intrunit 88 de voturi pentru, 37 impotriva si patru abtineri.

Citeste si: Senatorul independent MIHAI NEAGU, SCHIMBAT de PSD din Comisia juridica

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa si-a exprimat dezacordul cu aceasta modificare a regulamentului invocand faptul ca “prevederea face ca anumite chestiuni de ordin constitutional sa nu fie respectate”. El a sustinut ca membrul supleant ar putea lua locul titularului intr-o comisie, “dar daca acest drept este preluat doar prin mandatul liderului de grup depaseste limita constitutionala”.

In schimb, senatorul SERBAN MIHAILESCU a opinat ca modificarea Regulamentului poate fi evaluata la sfarsitul sesiunii.

“Cred ca este o modificare pozitiva, astfel incat sa avem si noi o minima experienta pana la 30 iunie si daca e ceva gresit sa putem de la 1 septembrie sa revenim la actualul Regulament”, a aratat senatorul Serban Mihailescu.

Citeste si: DAN SOVA afirma ca nu isi da DEMISIA din Senat

La randul sau, senatoarea Gabriela Cretu a sustinut modificarea. “Eu sunt sustinatoarea ideii de membru supleant, dar intrucat suntem la jumatatea legislaturii si este dificil sa facem o modificare de ansamblu, consider ca varianta gasita este o solutie care poate fi acceptata pana la sfarsitul acestui mandat”, a spus Cretu.

Senatorul MARKO BELA a precizat ca solutia INLOCUIRII unui membru la lucrarile COMISIILOR este functionala la Camera Deputatilor.