Dezbaterile pe LEGEA GRATIERII continua: Senatorii s-au SUCIT! Pedepsele pentru CORUPTIE nu se mai gratiaza

Majoritatea PSD din comisia juridica din Senat a votat gratierea faptelor de coruptie – luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, adoptand propunerea formulata de Serban Nicolae dar si de Traian Basescu la proiectul legii gratierii al Guvernului. Au fost 5 voturi pentru – toate de la PSD – si trei impotriva – cate unul de la PNL, USR si UDMR, informeaza corespondentul Hotnews.ro aflat la Palatul Parlamentului. 

UPDATE 11Pedepsele pentru fapte de coruptie nu se mai gratiaza, potrivit unei decizii luate joi, in urma unui nou vot in Comisia Juridica a Senatului, la o zi dupa ce senatorii juristi luasera hotararea contrara.

Televiziunile de stiri transmit ca reluarea votului a fost ideea PNL. Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Serban Nicolae, a supus la vot acest amendament al liberalilor, care a trecut astfel: 5 voturi pentru, niciunul impotriva si 4 abtineri. Practic, Opozitia a profitat de absenta unor senatori ai Puterii de la Comisia Juridica si de faptul ca cei 4 membri PSD si ALDE prezenti s-au abtinut la acest nou vot.

Din Comisia Juridica fac parte 5 parlamentari ai Opozitiei (3 de la PNL si cate unul de la UDMR si USR) si 6 ai Puterii (5 de la PSD si unul de la ALDE). Practic, toti senatorii Opozitiei au votat pentru, iar 4 dintre cei 6 ai Puterii, inclusiv presedintele Comisiei, s-au abtinut. Concret, s-a votat exceptarea de la gratiere a luarii si darii de mita, traficului de influenta si cumpararii de influenta. Cel care a facut solicitarea a fost senatorul PNL Daniel Fenechiu.

UPDATE 10: S-a respins gratierea infractiunilor prevazute in Legea Speciala 78/2000, propusa de Serban Nicolae. Au votat “pentru” doar Nicolae si senatorul ALDE Sibinescu. Nicolae a explicat ca deja s-au decis asupra gratierii faptelor de coruptie (votul dat ieri) si atunci este normal sa fie gratiate si cele din aceasta lege speciala care prevede printre altele circumstante agravante la infarctiunile din codul penal si fapte asimilate faptelor de coruptie. 

UPDATE 9: S-a supus la vot gratierea abuzului in serviciu. A fost respins,  intrunind doar 5 voturi pentru din 11 – trei PSD, unul de la UDMR si UNUl de la ALDE. Doi senatori PSD nu au votat “pentru” – Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu. Conflictul de interese nu va fi nici el gratiat. Au votat “pentru” senatorii PSD Serban Nicolae, Liviu Tit Brailoiu si Marian Pavel (cei care au votat si pentru gratierea abuzului in serviciu). Nu au votat de la PSD Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu, mai anunta sursa citata. 

UPDATE 8: Sedinta comisiei juridice din Senat s-a reluat joi de la ora 10.00 cu dezbaterile pe proiectul Legii gratierii si amendamentele depuse.S-a decis sa fie gratiat falsul in declaratii. Ramane forma guvernului pentru falsul in inscrisuri oficiale si falsul intelectual in sensul ca acestea nu se vor gratia. De asemenea, nu se gratiaza neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indepliirea lor defectuoasa, informeaza corespondentul Hotnews.ro.

UPDATE 7: Moment emotionant la Protestul din Piata Victoriei: imediat dupa ora 21.00, cei peste o mie de protestatari au cantat imnul Romaniei, avand lanternele telefoanelor aprinse. Imediat dupa acel moment, protestatarii au ocupat carosabilul din piata si au inceput sa strige puternic Demisia! In acest moment, traficul in Piata Victoriei este blocat.

UPDATE 6: “PSD dovedeste din nou ca are o singura miza, salvarea coruptilor, nu binele cetatenilor. PSD e o fabrica de saracie si coruptie. USR s-a opus adoptarii amendamentelor propuse de PSD si va continua sa o faca in Parlament si in strada”, declara Nicusor Dan intr-un comunicat de presa.
 
USR anunta ca sustine protestele impotriva votului PSD de miercuri, 3 mai, din Comisia Juridica in favoarea gratierii totale sau partiale a faptelor de coruptie si ca va vota impotriva in plen. “PSD a decis, cu ignorarea argumentelor opozitiei careia i s-a alaturat si UDMR,  excluderea infractiunilor prevazute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infractiunilor exceptate de la gratiere, printre care luarea/darea de mita, traficul de influenta, complicitate la trafic de influenta. Proiectul, care urmeaza sa fie discutat in plenul Senatului, prevede gratierea pentru infractiunile comise pana la data de 1 ianuarie 2017  si ii va absolvi de responsabilitatea ilegalitatilor comise pe Dan Voiculescu, Elena Udrea, Dan Sova, Viorel Hrebenciuc, Mircea Cosma, baronul de Prahova, acestia fiind doar cativa dintre cele aproape 250 de persoane potentiale beneficiare ale legii”, se mai arata in comunicatul citat.

UPDATE 5: Presedintele PNL, Raluca Turcan, a scris, miercuri, pe Facebook,ca, daca premierul Sorin Grindeanu nu sustine gratierea coruptilor, ar trebui sa-si scrie demisia in alb. Turcan a mai subliniat ca aceasta este singura formula in care premierul poate dovedi “ca nu este papusa lui Liviu Dragnea”.

“Daca dl. Grindeanu spune ca nu sustine gratierea coruptilor, iar aceasta este pozitia asumata a Guvernului, ii cer sa-si angajeze mandatul de prim-ministru. Asadar, sa puna mana pe un pix si o hartie si sa-si prezinte demisia in alb, iar daca majoritatea parlamentara care il sustine va vota, in Senat, impotriva punctului sau de vedere, sa-si depuna mandatul!
Ori, ori! Ne-am saturat de duplicitatea aceasta continua a liderilor PSD care azi spun ca nu sustin un lucru, pentru a se dovedi maine exact contrariul. Este singura formula in care dl Grindeanu poate fi luat in serios si poate dovedi ca nu este papusa lui Liviu Dragnea.  Abordarea dnului Dragnea o stim deja: el declarativ nu sustine gratierea propriei persoane, dar ce sa vezi, e neputincios. Culmea! Gratierea e un miraj prea mare pentru colegii sai si nu-i poate stapani sa voteze impotriva angajamentelor liderului PSD. Cred ca este evidenta acum pentru toti ticalosia acestor domni, chiar si pentru cei care si-au pus ceva sperante in acest partid”, a scris Turcan pe reteaua de socializare.

UPDATE 4: Premierul Sorin Grindeanu s-a delimitat de votul Comisiei Juridice din Senat, care au votat pentru gratierea faptelor de coruptie. “Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”, a scris Grindeanu pe Facebook. Premierul a postat mesajul la scurt timp dupa ce pe Facebook s-a anuntat un protest pentru ora 19.00 la sediul Guvernului, in Piata Victoriei.

UPDATE 3: Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, o serie de exceptii la faptele penale care urmeaza sa fie gratiate. Printre acestea se numara omorul, violul, traficul de persoane, furtul si infractiunile comise cu violenta, informeaza News.ro.

Potrivit dezbaterilor din comisia juridica, o serie de infractiuni prevazute atat de noul, cat si de vechiul Cod Penal, urmeza sa fie exceptate de la gratiere. Dezbaterile asupra proiectului de lege a gratierii vor fi reluate joi dimineata la ora 10:00 de catre comisia juridica, urmand ca senatorii juristi sa decida daca infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese vor fi sau nu gratiate.

In schimb, persoanele condamnate la inchisoare cu executare pentru infractiunile prevazute la articolele 188 – 192 nu vor fi eliberate din penitenciare. Articolele respective incrimineaza infractiunile contra vietii, precum omorul, omorul calificat, uciderea la cererea victimei, determinarea sau inlesnirea sinuciderii si uciderea din culpa.

De asemenea, infractiunile contra integritatii corporale sau sanatatii, prevazute la articolele 193 – 198 ale noului Cod Penal, sunt exceptate de la gratiere. Acestea sunt: lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamrile cauzatoare de moarte, vatamarea corporala din culpa, relele tratamente aplicate minorului si incaierarea.

Infractiunile savarsite asupra unui membru de familie, precum violenta in familie si uciderea ori vatamarea nou-nascutului, prevazute la articolele 199 si 200 ale noului Cod Penal, sunt si ele exceptate de la a fi gratiate.

Nici agresiunile asupra fatului, precum intreruperea ilegala a cursului sarcinii si vatamarea fatului, incriminate de articolele 201 si 202, sau lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in primejdie si impiedicarea ajutorului – art. 203 si 204 – nu beneficiaza de gratiere.

Infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazuta la articolul 205, santajul, hartuirea, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, supunerea la munca fortata sau obligatorie, proxenetismul, exploatarea cersetoriei, folosirea unui minor in scop de cersetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate si folosirea prostitutiei infantile – articolele 207 – 216 indice 1 – sunt, de asemenea, exceptate de la a fi gratiate.

Infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale, precum violul, agresiunea sexuala, actul sexual cu un minor, coruperea sexuala a minorilor, racolarea minorilor in scopuri sexuale, hartuirea sexuala – incriminate de articolele 218 – 223 ale noului Cod Penal – sunt si ele exceptate de la gratiere.

De asemenea, violarea de domiciliu savarsita de o persoana inarmata, in timpul notii ori prin folosire de calitati mincinoase, incriminata de articolul 224 alin. (2), nu va fi gratiata.

Nici violarea vietii private (art. 226) sau furtul calificat savarsit asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural, savarsit prin violare de domiciliu sau de o persoana inarmata, precum si furtul calificat de titei, componente de sisteme de irigatii, retele electrice etc. (art. 229, alin. 2 si 3), nu sunt infractiuni care sa beneficieze de gratiere.

In aceeasi situatie sunt si faptele incriminate de articolele 233 – 236 ale noului Cod Penal, precum talharia, talharia calificata, pirateria si talharia sau pirateria urmata de moartea victimei, dar si cele prevazute de articolele 238 si 239 – abuzul de incredere si abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor.

Infractiunea de exploatare patrimoniala a unei persoane vulnerabile, prevazuta la articolul 247, cele de distrugere a unui inscris sub semnatura privata sau distrugerea unui bun prin incendiere ori explozie (art. 253, alin. 2-4) si cele de distrugere calificata (art. 254), tulburarea de posesie (art. 256), ultrajul (art. 257), de asemenea, nu beneficiaza de gratiere.

Exceptii de la lege sunt si infractiunile precum traficul de migranti (art. 263), facilitarea sederii ilegale in Romania (art. 264), inducerea in eroare a organelor judiciare (art. 268), favorizarea faptuitorului (art. 269), influentarea declaratiilor (art. 272), marturia mincinoasa (art. 273), razbunarea pentru ajutorul dat justitiei (art. 274), sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri (art. 275), compromiterea intereselor justitiei (art. 277), ultrajul judiciar (art. 279), cercetarea abuziva (art. 280), supunerea la rele tratamente (art. 281), tortura (art. 282), represiunea nedreapta (art. 283), evadarea (art. 285), inlesnirea evadarii (art. 286) si neexecutarea sanctiunilor penale (art. 288).

Toate infractiunile din noul Cod Penal exceptate de la a fi gratiate au fost corelate cu infractiunile identice sau similare din vechiul Cod Penal.

UPDATE 2: Un protest impotriva legii gratierii este anuntat pe Facebook pentru astazi, la ora 19:00, in Piata Victoriei. Oamenii au inceput sa se mobilizeze la scurt timp dupa ce majoritatea PSD din comisia juridica din Senat a votat gratierea faptelor de coruptie – luare de mita, dare de mita si  trafic de influenta. “Trebuie sa ne aparam tara de hoti”, indeamna organizatorii evenimentului intitulat “NU gratierii coruptilor – OUG 13 revine. Si noi!”

UPDATE 1: CINE AR PUTEA BENEFICIA DE ACEASTA LEGE:

Daca va ramane in forma actuala, iar presedintele Klaus Iohannis o va promulga, ar putea beneficia de gratiere chiar Mircea Basescu, fratele fostului presedinte al Romaniei. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor si a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, alias Pinalti ar putea beneficia si el de legea gratierii. A fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce edilul a recunoscut ca a facut trafic de influenta, pe vremea cand era vicepresedintele PDL.

La randul sau Adrian Severin, fostul ministru de externe si fost europarlamentar a fost condamnat definitiv, la 4 ani de puscarie, dupa ce a fost gasit vinovat, de luare de mita si trafic de influenta. Jurnalistii britanici de la The Sunday Times l-au filmat cu o camera ascunsa, chiar in Parlamentul European, in timp ce accepta 100.000 de euro, ca sa promoveze anumite amendamente.

Si Sorin Apostu, fost primar al Clujului, condamnat la doi ani de innchisoare pentru trafic de influenta si instigare la spalare de bani ar putea iesi de dupa gratii.

STIRE INITIALA

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala. Votul pentru propunere a fost dat in ciuda faptului ca reprezentantii CSM, ai Parchetului General si ai Uniunii Nationale a Barourilor au sustinut ca faptele de coruptie nu trebuie gratiate.  Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen. 

De amintit faptul ca presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la momentul in care Nicolae si-a depus amendamentul la acest proiect, ca nu il sustine si ca acesta il va retrage. Acest lucru nu s-a intamplat si, mai mult, a fost votat de toti membrii PSD din comisie.  Concret, amendamentul presupune excluderea infractiunilor prevazute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infractiunilor exceptate de la gratiere prevazuta in proiectul de lege al Guvernului. 

Acestea sunt: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia!

Proiectul prevede gratierea pentru infractiunile comise pana la data de 1 ianuarie 2017, a precizat Serban Nicolae, presedintele comisiei.  In estimarea realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane in penitenciare condamnate pentru coruptie.  Nu s-a luat insa o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot privind propunere de gratiere a acestor infractiuni.

Sedinta comisia s-a suspendat la ora 16.30, dupa patru ore de dezbateri, si va fi reluata joi dimineata. Comisia juridica a decis de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta. De asemenea, s-a decis modificarea unui amendament votat saptamana trecuta privind femeile insarcinate, astfel: Pentru pedepsele mai mari de trei ani pana la 10 ani inclusiv: sa se gratieze in intregime infractiunile comise de femeile insarcinate, de persoanele care au in intretinere de minori sub 14 ani si de persoanele de peste 70 de ani!

Sursa text: hotnews.ro