ION ARITON a fost audiat la DNA in dosarul GALA BUTE. Masurile impuse de procurori. UPDATE

Senatorul PSD ION ARITON, fost ministru al Economiei, a venit marti la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala, pentru a fi audiat in dosarul in care este suspectat ca a determinat reprezentantii a 10 companii de stat, printre care Hidroelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea GALEI BUTE.

UPDATE 12.20: ION ARITON a declarat, la plecarea de la sediul DNA, ca i-a fost adus la cunostinta ca a fost pus sub invinuire si ca a primit, ca masura preventiva, INTERDICTIA de a parasi tara.

“Cat timp se afla sub CONTROL JUDICIAR, inculpatul ION ARITON trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat;

b) sa informeze de indata organul de urmarire penala cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la Politia SIBIU, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;

d) sa nu depaseasca teritoriul Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;

e) sa nu se apropie de suspectii, inculpatii sau martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;

g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Inculpatului ARITON ION i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive”, se arata in masurile impuse de procurorii DNA.

 stire initiala

ION ARITON a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu putin timp inainte de ora 10.00 si la intrare nu a facut nicio declaratie.

Fostul ministru al Economiei a fost citat sa se prezinte marti la DNA, dupa ce Senatul a avizat, in 12 februarie, inceperea urmaririi penale a senatorului PSD, in dosarul “GALA BUTE”. ION ARITON este acuzat de procurori ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea GALEI BUTE de catre firma lui Rudel Obreja.

CITESTE SI: ELENA UDREA a fost la ICCJ. Deputatul afla daca va ramane sau nu in AREST. UPDATE

DNA vrea sa inceapa urmarirea penala in cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton pentru participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

“In calitatea sa de ministru al Economiei, ARITON ION i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute”, potrivit DNA.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, deputatul PMP ELENA UDREA, a fost dusa luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca are calitatea de suspect in dosarul “Gala Bute” si i-au prezentat acuzatiile.

ELENA UDREA este in arest din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata pentru 30 de zile prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in dosarul “MICROSOFT”. Decizia a fost contestata de ELENA UDREA si s-a judecat marti la ICCJ, care va hotari daca aceasta ramane in arest sau va fi pusa in libertate.

CITESTE SI: ION ARITON poate fi URMARIT PENAL. VARUJAN VOSGANIAN SCAPA de Justitie 

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut luni un nou aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mita, in dosarul “GALA BUTE”, privind contracte incheiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu mai multe firme.

In aceasta cauza, Camera Deputatilor a incuviintat, in 9 februarie, urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.

DNA a precizat ca, ulterior, au aparut noi elemente “ce au conturat suspiciunea savarsirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizarii Camerei Deputatilor”.

In dosarul “GALA BUTE” sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

In acelasi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea. De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obtinut de Mediafax, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, este urmarita penal pentru LUARE de MITA, in dosarul GALA BUTE.

Sursa foto: realitatea.net