SENATUL a adoptat LEGEA FINANTARII PARTIDELOR

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 105 voturi ‘pentru’, doua voturi ‘impotriva’ si o abtinere, Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, proiect trimis la reexaminare de Presedintele Romaniei.

Proiectul va merge la Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala.

Comisia parlamentara pentru modificarea legilor electorale a aprobat marti cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis pentru Legea finantarii partidelor politice, cea mai importanta modificare fiind aceea ca imprumuturile angajate de partide trebuie restituite in termen de trei ani, iar toate imprumuturile, indiferent de suma, trebuie sa se faca prin transfer bancar.

CITESTE SI: COMISIA pentru Cod Electoral a APROBAT cererea lui IOHANNIS de reexaminare a Legii finantarii partidelor politice 

‘Am aprobat cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis cu privire la legea finantarii partidelor politice, toate punctele au fost aprobate in unanimitate in comisie. Cel mai important lucru este ca am reglementat acea problema a imprumuturilor semnalata de presedinte. Problema care era semnalata era aceea ca imprumuturile ar fi putut prin nerestituire sa se constituie in subventie mascata si imprumuturile in numerar erau un pericol de reprezenta un fel de spalare de bani. Am reglementat aceste lucruri prin introducerea unor termeni foarte fermi de restituire a imprumuturilor de maximum trei ani si obligativitatea ca toate imprumuturile, indiferent de suma, sa se faca numai prin transfer bancar pentru a se putea verifica existenta sumei respective’, a spus presedintele comisiei, Mihai Voicu.

El a adaugat ca daca imprumutul respectiv nu este restituit in trei ani, suma va fi contabilizata in mod automat de Autoritatea Electorala Permanenta la capitolul donatii, se introduce in calculul de plafonare atat totala, cat si individuala, iar daca aceasta nerestituire va atrage dupa sine depasirea vreunuia dintre cele doua plafoane, intervin prevederile legale, adica confiscarea sumei si aplicarea unei amenzi.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS SOLICITA REEXAMINAREA LEGII FINANTARII PARTIDELOR 

In ce priveste finantarea din banii de la buget a campaniilor electorale, Voicu a precizat ca AEP a facut un calcul privind impactul financiar, evaluat de Ministerul de Finante si cu un punct de vedere favorabil de la Guvern.

‘Calculul este facut pe scenarii, pentru ca nimeni nu poate sti cate partide vor depasi acest prag de finantare, insa cred ca un buget pe un scenariu rezonabil, ba chiar mai mare decat numarul de partide care ar putea sa treaca acest prag acoperitor, ar fi undeva spre 30 de milioane de euro pentru un scrutin, oricare ar fi el. Aceasta cifra nu cred ca va fi atinsa, este pe un scenariu cu mai multe partide decat cele ce se iau acum in calcul in sondaje.

Sursa foto: adevarul.ro