Senatul a RESPINS cererea de REEXAMINARE a lui KLAUS IOHANNIS pe CODUL SILVIC

Senatul a RESPINS cererea de REEXAMINARE trimisa de presedintele KLAUS IOHANNIS, la legea pentru modificarea si completarea CODULUI SILVIC, actul normative fiind adoptat in varianta initiala si trimis Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

RESPINGEREA cererii de REEXAMINARE a sefului statului a intrunit in Senat 58 de voturi favorabile, 27 de voturi “impotriva” si o abtinere.

RESPINGEREA solicitarii reprezinta o premiera, intrucat este prima cerere de reexaminare a lui KLAUS IOHANNIS in urma careia Parlamentul nu isi insuseste observatiile sefului statului si adopta din nou legea in forma initiala a Parlamentului.

Reprezentantul Guvernului la dezbaterile din Senat, secretarul de stat in Ministerul Mediului, Dan Popescu, a declarat ca Guvernul sustine raportul comisiei de agricultura, de respingere a cererii de reexaminare, si adoptarea legii in forma trimisa spre promulgare presedintelui KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: Ministrul Mediului a solicitat Parlamentului REEXAMINAREA de URGENTA a CODULUI SILVIC

Senatorul PSD Neculai Bereanu a declarat in plen ca legea, din nefericire, in loc sa fie promulgata si trimisa la Monitorul Oficial, a fost trimisa la REEXAMINARE si se afla din nou in Parlament.

“A fost dezbatuta un an, de toate fortele si toti cei implicati si isi doresc aceasta lege, de catre proprietari si de paduri, ONG-uri autoritati locale. S-a decis ca este o lege buna. Noi, ca partid, dorim sa votam legea asa cum a fost votata ea initial”, a spus senatorul PSD.

Si senatorul PSD Gabriela Cretu a luat cuvantul in plen, spunand ca cererea de reexaminare pare a fi scrisa de “un fundamentalism al doctrinei, care spune: piata este libera, statul este impotent, Parlamentul trebuie sa vegheze sa nu se intample altfel”.

“Se pare ca echipa domnului presedinte nu a citit Constitutia, pentru ca eu cred ca presedintele nu a citit aceasta lege”, a mai spus senatoarea PSD.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, la randul sau, ca este binevenita reglementarea si limitarea cotei de piata a masei lemnoase, in anumite situatii.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS solicita REEXAMINAREA noului COD SILVIC

“Provin dintr-o zona unde zi de zi se vad efectele negative ale acestui monopol pe piata. Nu cred ca putem noi, Parlamentul, sa legiferam in interesul unei singure societati comerciale, in detrimentul IMM-urilor din domeniu. Este binevenita reglementarea, se gaseste pe toate pietele. Singura diferenta este ca e mai stricta”, a mai spus senatorul UDMR.

El a precizat ca, prin aceasta lege, “sute de mii de hectare vor veni spre ocoalele silvice, iar proprietarii vor semna contracte de paza sau amenajamente silvice”.

“Vom sustine legea si motivele pentru care s-a solicitat reexaminarea nu sunt fundamentate”, a mai aratat Tanczos Barna.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre REEXAMINARE, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creeaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator.

KLAUS IOHANNIS considera ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la faptul ca “unele dintre interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi sunt de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si sa aiba un impact nedorit asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei, creand premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator”.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor Gratiela Gavrilescu lansa, ulterior, un apel public catre parlamentari sa reexamineze de urgenta proiectul CODULUI SILVIC, trimis pentru revizuire de presedintele KLAUS IOHANNIS.

Gavrilescu spunea ca proiectul noului COD SILVIC a fost discutat de specialisti si de intreaga clasa politica de mai bine de trei ani, pana in februarie cand a fost adoptat de Parlament.

Cererea de reexaminare la Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic va ajunge la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Sursa foto: libertatea.ro