Senatul a respins exceptarea de la plata accizei pentru bauturile traditionale destinate consumului propriu

Senatul a respins, marti, un proiect de lege prin care producerea bauturilor traditionale romanesti, intr-o cantitate de cel mult 100 de litri, urma sa fie exceptata de la plata accizelor.

Initiativa legislativa prevedea modificarea Codului Fiscal astfel incat palinca, tuica, horinca, turtul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovina si cel de fructe sa fie exceptate de la plata accizelor daca ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodariilor individuale in limita unei cantitati de cel mult 100 litri de produs pe gospodarie individuala, cu o concentratie alcoolica de 100 la suta in volum sau in cantitate de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade.

Initiatorii proiectului de lege aratau in expunerea de motive a acestuia ca prepararea distilatelor din fructe are o veche traditie in Romania, iar palinca, alaturi de alte bauturi traditionale romanesti, “este in pericol de disparitie sau pe cale de a deveni doar un produs exclusivist de lux”.

Citeste si: Agricultorii care produc tuica si rachiu in gospodarie vor fi obligati sa declare acest lucru in vederea accizarii

“Cresterea accizei la palinca, de la 1 septembrie 2013, loveste in mii de tarani care isi produc bautura traditionala pentru consum propriu si care, in multe cazuri, traiesc din asta. Taranii sunt nemultumiti de cresterea accizei, deoarece reprezinta inca un bir de neinteles si care omoara o traditie de secole. De cealalta parte, micii producatori acuza Guvernul ca le omoara afacerile, fortandu-i sa se salveze in zona neagra a ilegalitatii”, mai spun initiatorii proiectului.

Codul Fiscal prevede ca pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, producatorii sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

Sursa foto: obirsia-closani.net