SENATUL a RESPINS legea privind organizarea si functionarea CCR

SENATUL a respins, luni, o propunere pentru MODIFICAREA legii privind ORGANIZARE si FUNCTIONAREA CCR, in scopul punerii acesteia in acord cu deciziile anterioare ale Curtii. Initiatorul EUGEN NICOLICEA (foto) a vorbit despre principalele modificari pe care le-ar fi adus legea adoptata tacit de Camera Deputatilor si respinsa de plenul SENATULUI, informeaza dcnews.

”In prezent, atributiile Curtii Constitutionale (CCR) sunt prevazute la articolul 2, dar printre ele nu sunt trecute si hotararile Camerelor Parlamentului”, a explicat EUGEN NICOLICEA. ”Curtea Constitutionala (CCR) asigura controlul constitutionalitatii legilor, a tratatelor internationale, a regulamentelor Parlamentului si a ordonantelor Guvernului”, conform cu alineatul (1) al articolului 2 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (CCR).

CITESTE SI: LIBERALII AU DEPUS MOTIUNEA DE CENZURA “ALEGE INTRE ROMANIA SI PONTA, UN PREMIER COMPROMIS”

”Dupa care, CCR are prevazut la articolul 11 in mod limitativ cazurile in care emite decizii. Hotararile nu erau prevazute intre situatiile respective. Judecatorii emiteau decizii fara sa aiba prevazut asta in lege. Am prevazut in lege.

Si, ceea ce este mai grav, nu se prevedea o procedura si calea de urmat atunci cand se pronuntau cu privire la hotararile Senatului, Camerei Deputatilor sau Camerelor reunite si, mai ales, urmarilor declararii neconstitutionale a unei hotarari”, a continuat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, adaugand ca ”daca acum o hotarare este declarata neconstitutionala, nu se intampla nimic. O lege, daca declarata neconstitutionala, se suspenda 45 de zile si dupa aia dispare, la hotarare nu este prevazuta nici o urmare”.

EUGEN NICOLICEA sustine ca propunerea sa nu ar fi dat dreptul Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra hotararilor Parlamentului, ci doar ar fi introdus printre atributii aceste prevederi, care oricum sunt regasite in capitolul ”Controlul constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului” din Legea de functionare a CCR.

”Curtea Constitutionala (CCR) se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori”, se arata in alineatul (1) din articolul 27.

CITESTE SI: TARICEANU, DESPRE SITUATIA LUI PONTA: PROBABIL VOM INTRA INTR-O CRIZA POLITICA

”In lege, la articolul 2, nu scria ca CCR are dreptul sa se ocupe de hotarari ale Parlamentului. Noi am bagat aceste prevederi, pentru ca oricum erau introduse la capitolul Regulamente. Deci, daca cineva zice acum ca eu i-am dat dreptul Curtii sa se ocupe de hotarari, greseste, pentru ca il avea dinainte. Daca avea dreptul sa se ocupe de hotarari, atunci trebuie sa spunem daca emite decizii, avize sau ce emite. Curtea s-a apucat sa emita decizii, dar in articolul 11 nu e inserat acest lucru si l-am inserat.

Urma o sectiune separata cu privire la hotararile respective. Cei de la comisii au lucrat, au scris acolo ca poate fi atacata la Curte hotararea si de catre individ, nu numai de grupurile de partide. Nu m-am opus la asa ceva. Faceam sa fie legea corecta. Trageam legea spre realitate. Eu am reusit sa fac propunerea. Votul suveran e al camerei decizionale. Asta au inteles senatorii, asta au facut. Mergem inainte”, a conchis EUGEN NICOLICEA.

Sursa foto: realitatea