SENATUL a RESPINS propunerea prin care materia ”EDUCATIE pentru SANATATE” ar fi devenit OBLIGATORIE

Senatorii au votat, marti, impotriva transformarii disciplinei “Educatie pentru sanatate” din materie optionala, in materie obligatorie.

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, in mandatul careia a fost introdus in Educației acest optional, a declarat ca initiativa doctorului Tudor Ciuhodaru nu avea sanse sa fie votata deoarece s-ar fi creat “un precedent si s-ar fi putut interveni oricand in acest sens”.

Schimbarile de curriculum se fac de catre Ministerul Educatiei prin Institutul de stiinte ale Educatiei (ISE), ai carui experti realizeaza curricula si programele scolare. Daca s-ar fi votat pozitiv ca o materie sa fie introdusa in scoli prin lege, s-ar fi creat un precedent si s-ar putea interveni oricand in acest sens“, sustine Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei pentru invatamant de la Senat, scrie Adevarul.

CITESTE SI: Propunerea lui REMUS CERNEA privind introducerea orei “Etica si cultura civica” a fost RESPINSA in SENAT

La aceasta materie elevii ar fi invatat despre viata sexuala, efectele consumului de droguri, igiena personala si despre cum sa previna unele boli grave.

Medicul Ciuhodaru si-a motivat inițiativa prezentand statistici conform carora Romania este pe primul loc in Europa la mortalitate cauzata de intreruperi de sarcina, la avorturi primitive, la bolnavii de hepatita B si C, la bolnavii de tuberculoza, la cancerul de col uterin, la incidenta bolilor cardio-vasculare si suntem pe ultimul loc la donatori de organe si la prevenirea gripei. Tot in motivatie se arata ca toate aceste afectiuni sunt cauzate de factori care se pot corecta printr-o educatie corespunzatoare. Este vorba de fumat, alimentatie nesanatoasa, sedentarism, obezitate si relatii sexuale neprotejate.

CITESTE SI: SENATUL a RESPINS proiectul de lege privind SECURITATEA CIBERNETICA, dupa decizia CCR

In Finlanda, educatia pentru sanatate este inclusa in orele de biologie la clasele primare, iar mai tarziu se preda separat ca Educatie pentru sanatate. in Franta, Educatia sexuala se preda in scoli din 1973, iar unitatile de invatamant le dau adolescentilor prezervative inca din clasele a VIII-a si a IX-a. in Germania, educatia pentru sanatate este obligatorie din 1992, fiind initial introdusa in scoli in 1970. si in Marea Britanie, educatia pentru sanatate se preda obligatoriu in toate scolile, mai scrie sursa citata.

Sursa foto www.bzi.ro