Senatul a adoptat legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale – UPDATE

UPDATE: Senatul a aprobat proiectul de lege privind reducerea CAS la angajator cu 96 voturi, 2 abtineri si un vot impotriva. De precizat ca senatorii PNL si PDL s-au retras din sala. Este acelasi proiect de lege votat deja de Parlament si intors de presedintele Traian Basescu.  

Proiectul merge la Camera Deputatilor. Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a prezentat in fata senatorilor potentialele surse de venit care ar putea acoperi “gaura” produsa in buget de scaderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Ioana Petrescu a spus ca banii ramasi la companii se vor intoarce in buget fie in urma investitiilor, fie in urma unor noi angajari. In replica la discursul acesteia, senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a depus in fata ministrului o coroana mortuara in memoria economiei romanesti.

Senatul dezbate, luni, reexaminarea legii privind reducerea CAS la angajator, in urma cererii de reexaminare a legii, transmisa de presedintele Traian Basescu. De asemenea, senatorii vor dezbate, tot luni, proiectele privind amnistierea pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, adoptate de Guvern in 19 august.

UPDATE – Comisia de munca a Senatului a aprobat amnistirea fiscala a mamelor si pensionarilor

Proiectele de lege privind amnistierea fiscala a pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor au primit raport de admitere, luni, in Comisia de munca a Senatului.

Potrivit senatorului PSD Alexandru Cordos, cele doua legi ale Guvernului au fost votate cu majoritate de voturi in comisia de munca, primind raport de admitere.

Proiectele de lege vor intra, luni dupa-amiaza, in dezbaterea plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Camera Deputatilor, care ar fi trebuit, la randul ei, sa dezbata marti Legea privind reducerea CAS, a decis sa ia in discutie proiectul peste o saptamana, atunci cand deputatii se vor reuni in sesiunea ordinara.

Surse din conducerea Camerei au precizat, luni, pentru agentia Mediafax, ca acest decalaj este motivat de ratiuni care tin de calendar, o eventuala convocare a unei sesiuni extraordinare urmand a fi facuta doar spre sfarsitul saptamanii in curs. 

Sesiunea extraordinara ar fi trebuit sa aiba loc saptamana trecuta

Desi initial Opozitia a strans numarul necesar de semnaturi pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului si Camerei Deputatilor pe 18 si 19 august, majoritatea a decis in sedinta Biroului Permanent sa amane cu o saptamana sesiunea extraordinara pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie. 

Mai mult, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu a anuntat ca s-a stabilit si un parcurs pentru aceasta lege, astfel ca pana pe data de 6 septembrie poate fi promulgata, pentru a intra in vigoare de la 1 octombrie, asa cum si-a propus Guvernul.  

In urma amanarii sesiuni extraordinare, liderii PNL si PDL i-au acuzat pe cei din majoriatea parlamentara ca nu doresc sa promoveze reducerea CAS, dupa ce actul normativ a fost respins de presedintele Traian Basescu.  

Senatul va dezbate in sesiunea extraordinara din 25 august si un proiect al Guvernului pentru transpunerea directivelor europene in Legea energiei electrice si a gazelor naturale, in Legea petrolului, precum si in OUG 6/2014 privind calitatea de actionar al statului la Transelectrica si Transgaz. 

Senatul dezbate luni si proiectele privind amnistierea pensionarilor si a mamelor  

Senatorii vor dezbate, luni, si proiectele privind amnistierea pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, adoptate de Guvern in 19 august, a anuntat vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, dupa sedinta Biroului Permanent.  

Prin intrarea in vigoare a proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, ce va fi dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata, peste 21.000 de pensionari care figureaza cu debite vor fi scutiti de plata acestora. De aceste prevederi nu vor beneficia, insa, alti 9.593 de pensionariale caror venituri au fost stabilite gresit din culpa beneficiarilor.  

Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.  

Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.  

Pe ordinea de a sedintei de luni a Senatului va figura, de asemenea, proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlul de indemnizatie pentru cresterea copilului.  

Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.  

In urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.  

Cele doua proiecte de lege au fost incluse pe ordinea de zi prin decizia conducerii Senatului, la solicitarea ministrului delegat penrtru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, care a invocat ”importanta si urgenta ce o comporta reglementarile propuse”.

Tot la solicitarea ministrului Nicolicea, senatorii vor lua in dezbatere si Legea privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice, a carei reexaminare a fost ceruta de presedintele Traian Basescu. 

Prin proiectul de lege se are in vedere exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala pe care personalul incadrat in unitatile de invatamant din localitatile Lupeni, Petrosani si Vulcan (Hunedoara) trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii. 

Presedintele Basescu a mentionat, in cererea de reexaminare, ca modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natura sa confere caracter individual si discriminatoriu legii, intrucat aceasta nu se aplica la un numar nedeterminat de cazuri concrete, in functie de incadrarea lor in ipoteza normei, ci intr-un singur caz, respectiv personalului incadrat in unitatile de invatamant din localitatile mentionate.  

Un alt proiect ce se va afla pe ordinea de zi a sedintei de luni a Senatului este proiectul de lege pentru modificarea Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru completarea Legii 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii 286/2009 privind Codul penal. 

Traseul legii privind reducerea CAS 

Presedintele Traian Basescu a semnat pe 27 iulie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca. 

Basescu a solicitat reexaminarea legii trimisa spre promulgare, “din punct de vedere al oportunitatii”, dupa ce a anuntat ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.
in plus, Basescu a precizat ca nu va promulga legea de reducere a CAS pana nu va fi convins ca masura este sustenabila economic. 

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

STIRE INITIALA: Senatul se reuneste, luni, in sedinta de plen pentru a analiza cererea de reexaminare, transmisa de presedintele Traian Basescu catre Parlament, cu privire la proiectul de lege care prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a convocat Biroul Permanent pentru luni la ora 14:00, urmand ca sedinta de plen sa inceapa la ora 16:00.

Reexaminarea legii trebuia sa intre in atentia senatorilor in data de 18 august, insa Biroul Permanent convocat la acea data a stabilit amanarea discutiilor in plen cu o saptamana.

“Biroul Permanent a stabilit ca sedinta extraordinara sa aiba loc luni, 25 august. Discutiile care au avut loc in cadrul Biroului Permanent au aratat ca astazi (18 august – n.r.) era aproape imposibil (…) pentru ca trebuia sa trimitem materialele la Comisie (de buget-finante – n.r.), sa fie convocat Ministerul de Finante. Luni la ora 14,00 vom avea Biroul Permanent, iar la ora 16,00 – plen. Apoi o trimitem la Camera Deputatilor”, a spus Ilie Sarbu, liderului grupului PSD din Senat, la finalul sedintei Biroului Permanent din data de 18 august. 

Citeste si: VICTOR PONTA: Presedintele va avea legea privind REDUCEREA CAS revotata pana pe 10-15 septembrie cel tarziu

Potrivit acestuia, Camera Deputatilor va avea sesiune extraordinara, pentru discutarea legii care reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, in data de 26 august.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat referitor la acest proiect de lege ca exista posibilitatea ca cererea de reexaminare transmisa de presedinte sa fie respinsa si proiectul privind reducerea CAS sa fie adoptat fara modificari.

“Parlamentul, la initiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmeaza sa se reduca cu 5 procente. Presedintele a returnat-o constitutional, prevalandu-se de motive de oportunitate. Exista toate premizele ca aceasta lege sa fie readoptata, fara modificari, de Parlament cu o majoritate covarsitoare in cadrul sesiunii extraordinare”, a spus Tariceanu.

Citeste si: IOHANNIS: Guvernul habar n-are de unde va acoperi neincasarile din reducerea CAS

In data de 23 iulie, presedintele Traian Basescu a semnat cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS, aratand ca actul normativ trimis spre promulgare vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, adaugand totodata ca, in anul 2014, deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, conform bugetului aprobat pentru anul in curs.

“Prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 miliarde de lei in 2015 si 5,564 miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, daca tinem cont si de indexarile obligatorii conform legii”, explica presedintele Basescu, potrivit cererii de reexaminare.

Foto: Romania Libera