Senatul Romaniei a adoptat o declaratie in care critica masurile CE privind criza migratiei

Senatul a adoptat o declaratie care va fi transmisa institutiilor europene in care este prezentat dezacordul fata de unele metode de realocare a migrantilor, metode care nu rezolva de fapt  problema imigrationista.

Textul hotararii prezentate de presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Anca Boagiu prezinta dezavantajele mecanismelor obligatorii impuse de Consiliul European.

“Ne exprimam dezacordul fata de utilizarea unor mecanisme obligatorii, fara a tine seama de particularitatile fiecarui stat, in cazul relocarii intra-UE si extra-UE si subliniem ca aceste masuri nu abordeaza cauzele profunde ale migratiei masive, dar au creat, deja, un efect advers, de stimulare a migratiei. In acest context, reiteram importanta ca statele membre sa detina in continuare principala responsabilitate pentru politici in domeniul migratiei si acordarii azilului, incluzand dreptul de decizie in aceste domeni”.

CITESTE SI: Senatul vrea sa infiinteze o Comisie pentru constitutionalitate si libertati civile

Tot in legatura cu situatia migrationista, senatorii au declarat ca fenomenul nu poate fi oprit, dar ca poate fi controlat mai usor numai printr-o cooperare intre EU si tarile terte. Acestea, in scrisoarea senatorilor, trebuie sa aiba un rol activ in lupta impotriva cauzelor care determina migratia, dar si in securizarea granitelor.

Documentul urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial si transmis institutiilor europene.

Sursa foto: digitaldiplomacy