Sens giratoriu suspendat peste Centura Capitalei, in zona Prelungirea Ghencea-Domnesti

Primaria Capitalei alaturi de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri a demarat inca din 2009 proiectul constructiei unui sens giratoriu suspendat peste Centura Capitalei, in dreptul intersectiei dintre Prelungirea Ghencea si drumul spre Domnesti, dar lucrarile la acest pasaj nu au demarat.

“Pe partea stanga la Prelungire Ghencea sunt 32 de strazi. Acum se lucreaza pe ultimele doua. Am gasit solutia pentru a muta apa si canalizarea, avem racordul facut. Dar nu pornim acum lucrarile deoarece vine iarna. La anul vom largi Prelungirea Ghencea pana la limita administrativa, dar lucrarile la pod depind de Ministerul Marilor Proiecte, nu de Capitala”, a declarat Sorin Oprescu.

Pentru constructia proiectului, care se afla atat in Bucuresti cat si in judetul Ilfov, trebuia rezolvate probleme legislative. Mai mult, potrivit acelorasi oficiali din cadrul primariei Capitalei, constructia podului fara a largi Prelungirea Ghencea nu ar face decat sa mute blocajul in Capitala, deoarece infrastructura existenta nu poate prelua traficul suplimentar: „Proiectul este evaluat la 27-28 mil. euro pentru sensul giratoriu suspendat pentru Dom­nesti si Prelungirea Ghencea de acum patru ani. Plus investitiile in largirea Prelungirii Ghen­cea”.

Conform studiului de fezabilitate, pasajul ar urma sa se faca pe patru benzi, avand in vedere ca Centura Capitalei va fi si ea dezvoltata la patru benzi.  Proiectul consta in sporirea capacitatii de circulatie a strazii Prelungire Ghencea pe toata lungimea prin realizarea largirii la 4 benzi de circulatie (cate doua pe fiecare sens) si amenajarea denivelata cu un sens giratoriu pe pasaj a intersectiei cu centura rutiera a municipiului Bucuresti si calea ferata.

De asemenea, in cadrul acestui proiect este prevazuta continuarea largirii la 4 benzi de circulatie (cate doua pe fiecare sens) a Centurii Bucuresti in zona intersectiei, pe zona rampelor ce se vor executa in lungul Centurii si vor asigura accesul la sensul giratoriu

In 2006, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat pentru acest proiect 84 milioane lei (HCGMB 25/2006). In acelasi an, consilierii au mai alocat circa 260 de milioane lei (HCGMB 268/2006). In 2007, s-au mai alocat aproximativ 50 milioane lei, valoarea totala a proiectului ajungand la 393 milioane lei.

Din 2006 pana in 2007 suma alocata acestui proiect a crescut de aproape cinci ori. Lucrarile la acest proiect nu au inceput deoarece drumul se afla in doua unitati administrative, Bucuresti si Ilfov, iar pentru demararea proiectului este nevoie de un parteneriat intre cele doua entitati. 

sursa mediafax.ro