SENZATIONAL Primul TRANSPLANT de CUTIE CRANIANA din TITAN realizat prin tehnica 3D in CHINA. Foto in articol

Primul transplant din lume al unei cutii craniene din titan realizat prin tehnica 3D a fost efectuat cu succes de o echipa de medici chinezi unei fetite de trei ani care sufera de hidrocefalie, scrie Xinhua vineri.

Operatia, care a durat 17 ore, a avut loc la un spital din orasul Changsha, din provincia Hunan, si a fost necesara pentru a reduce dimensiunile capului copilului, care era de patru ori mai mare decat era normal.

CITESTE SI: FRANTA: Primul implant REUSIT al unui STERN CERAMIC

Micuta pacienta, numita Hanhan, sufera din nastere de hidrocefalie, care consta in acumularea anormala de lichid cefalorahidian in cavitatile creierului si duce la o crestere exagerata a craniului. Fetita se afla in spital inca din septembrie 2014, intrucat, din cauza bolii, se misca foarte greu si avea mai multe probleme de sanatate, cum ar fi presiune craniana crescuta, infectii si perturbari ale vazului.

Inaintea interventiei chirurgicale s-a efectuat un drenaj al cutiei craniene, care a durat peste patru ore si in cursul caruia s-au extras 7,5 litri de lichid cefalorahidian. Dupa aceea s-a realizat transplantul cutiei craniene, folosindu-se trei piese din titan elaborate pornind de la imaginea 3D a craniului pacientei. Partea din fata a cutiei craniene a ramas insa intacta.

CITESTE SI: PREMIERA MEDICALA LA SIBIU: Prima valvuloplastie cu balon pentru stenoza aortica la un copil de doar o luna

Copilul evolueaza favorabil, fiind mentinut la reanimare sub atenta observatie a specialistilor, a declarat neurochirurgul care se ocupa de acest caz, Kuang Weiping.

 

Sursa foto Jurnalul