Senzorii de parcare: ce rol au și cum funcționează

Indiferent de mașina pe care o conducem și de zona în care locuim, problema cu care ne confruntăm frecvent este lipsa locurilor de parcare.

Așadar, în orașele suprapopulate, parcarea mașinii poate deveni o provocare, fie că ești șofer experimentat sau începător. Pentru a evita posibilele daune, vă recomandăm cu încredere să folosiți senzorii de parcare.

De ce să alegi senzori de parcare?

Aceștia au rolul de a facilita parcarea mașinii, prin aproximarea distanței dintre mașină și obiectul la care ne raportăm atunci când efectuăm o parcare.

Senzorii pot fi amplasați atât pe bara din față a mașinii, cât și pe cea din spate, asigurând astfel o dublă siguranță atunci când parcați mașina. Pentru o alegere cât mai corectă, vă vom prezenta două dintre cele mai importante categorii de senzori de parcare.

Senzorii de parcare ultrasonici sunt un dispozitiv modern, care permit detectarea obiectelor prin folosirea unor sunete de frecvență înaltă. Sunetele, la rândul lor, creează o undă reflectată de obiectele situate în apropiere. Această informație este transmisă unui receiver. El calculează distanța dintre mașina și obiect și permite efectuarea în siguranță a manevrei. Senzorii sunt conectați la boxele mașinii și alertează șoferul prin emiterea unor sunete. Sistemele mai avansate sunt precedate de o pictogramă, care arată distanța exactă dintre mașină și obiect. Totuși, acești tip de senzori implică o atenție deosebită din partea șoferului, din cauza unor posibile erori de identificare a obiectelor, precum bordurile foarte înalte sau copacii foarte subțiri.

Senzorii de parcare electromagnetici, așa cum observăm din denumire, folosesc frecvențe electromagnetice pentru depistarea obiectelor din jur. Spre deosebire de senzorii ultrasonici, aceștia sunt mult mai preciși. De asemenea, sunt precedați de camere de filmat, care permit vizibilitatea asupra obiectului în timp real. Acești senzori funcționează în cazul vitezelor reduse și sunt de asemenea, conectați la sistemul audio al mașinii.

Avantajul principal al senzorilor de parcare este minimizarea riscului de accidente. Chiar dacă achiziția senzorilor necesită o oarecare investiție, aceasta se va fructifica în timp. Cheltuielile neprevăzute vor fi evitate, iar siguranța în trafic va crește. Dacă vrei să achiziționezi o mașină second hand care nu are asemenea dotări, și pe care plănuiești să nu o schimbi câțiva ani buni, merită această investiție.

Un alt avantaj este economisirea timpului și reducerea consumului de  combustibil. Senzorii facilitează parcarea în locurile înguste și reducerea timpului de căutare a unui loc potrivit. Acestea generează automat un consum mai scăzut de combustibil și grad mai mic de poluare, reducând noxele emanate în timpul căutării. Alt aspect important de menționat ar fi ușurința cu care se face parcarea. Acesta este un ajutor de nădejde în cazul șoferilor începători, care nu au reflexele și îndemânarea foarte bine dezvoltate.

Totuși, atenția șoferului trebuie să fie îndreptată către sunet. Acesta poate fi confundat cu alte atenționări ale autovehiculului sau poate fi estompat de zgomotul din exterior. Este indicat să folosim, în același timp, oglinzile laterale și cea retrovizoare. Astfel, vei avea o imagine de ansamblu atunci când efectuăm parcarea.

Montarea senzorilor este, de asemenea, un proces minuțios, care necesită îndemânare. Senzorii se poziționează la distanțe aproximativ egale, pe barele din față și din spate ale mașinii, motiv pentru care trebuie perforată caroseria. Se recomandă o atenție deosebită la amplasarea acestora, pentru a evita aspectul inestetic. Inițial, majoritatea senzorilor de parcare erau negrii și trebuiau vopsiți. Astăzi însă vă puteți dispune de o gamă variată de culori și modele.

Drive safely! 🙂