Sepsi – FCU Craiova, încheiat în minutul 26! Care este motivul

Meciul dintre Sepsi OSK și FCU Craiova 1948, contând pentru etapa a 23-a din Liga I, a fost suspendat definitiv în minutul 26 al primei reprize. Motivul acestei premiere în Liga I? Scandările rasiste și xenofobe din tribunele arenei din Sfântu-Gheorghe. Decizia a fost luată de arbitru central Andrei Chivulete.

Update 5: „Astăzi, la Sfântu Gheorghe, am luat parte la un nou atac la adresa integrității naționale din partea minoritarilor cu complicitatea statului român, al frf, lpf și cca. Ținem să precizăm, așa cum am făcut-o și în trecut, că nimic nu este și nu va fi prea mult pentru a ne apăra țara. Niciun meci, niciun punct, niciun loc în clasament nu se pot compara cu pământul nostru strămoșesc.

Nu vom accepta niciodată ca un meci pe teritoriul României să fie prezentat într-o alta limbă decât cea națională, ca tribunele să fie împânzite de steaguri separatiste sau ca cetățenii români să fie huliți de minoritățile care populează această zonă.  Nu vom permite niciodată ca o astfel de partidă să se dispute. Așa cum am mai anunțat anterior, în cazul în care aceste abuzuri nu se vor opri, și acțiunile noastre vor deveni din ce în ce mai drastice”, se arată în comunicatul postat pe Facebook de Peluza Sud 1997, o importantă facțiune din galeria celor de la FCU Craiova 1948.

Update 4: „Atitudinea suporterilor e mereu aceeași în partidele cu Sepsi, așa se întâmplă și când Sepsi joacă cu Petrolul, U Cluj, Rapid, FCSB șamd. Niște suporteri de-ai lor ne-au spus că și galeria Petrolului a scandat la fel ca galeria noastră la meciul direct.  Probabil că directiva e să se dea o dată un exemplu, dar ce facem cu o soluție intermediară? Pot fi evacuați fanii. Au fost scandări și din partea lor, rasiste, înainte și în timpul jocului, o să ducem casetele, înregistrările. Va fi nevoie de traducere”, a declarat Marcel Pușcaș, directorul general al FCU Craiova la „Digi Sport Special”.

„Nu e plăcut, dar se întâmplă peste tot în lume. Nu se întrerup jocurile însă! Nu suntem de acord cu astfel de manifestări, dar sunt soluții, nu trebuie să întrerupi jocul.  Când se strigă «M**e la olteni!» nu e rasism? Sau la moldoveni? Nu există meci în care să nu existe aceste scandări între galerii. Cunosc limba maghiară și au fost injurii la adresa noastră în maghiară, dar arbitrii și observatorul nu știu maghiară! Avem probe și sunt tare curios ce măsuri va lua FRF, noi vom prezenta dovezile. Organizatorul trebuia să ia măsuri, noi nu suntem organizatorii acestui joc, nu aveam cum să evacuăm noi fanii, n-am dat noi biletele. Sepsi e cel puțin la fel de vinovată ca noi. Dacă noi suntem penalizați, atunci să fie penalizați și organizatorii”, a concluzionat Marcel Pușcaș.

Update 3: Ce prevede Articolul 54 din Regulamentul Disciplinar: „Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea”

  1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.
  2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va 22 aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.
  3. Orice spectator care se face vinovat de abaterile arătate la alin. 1 şi 2 de mai sus, va fi
  4. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.

Update 2: „Când au loc scandări xenofobe, el trebuie să urmeze procedura celor trei pași. Chivulete a urmat-o. Primul a fost întreruperea jocului, atenționarea la stația stadionului.  Pasul numărul 2 e oprirea jocului timp de 10 minute. A fost și el făcut. Pasul numărul 3, în cazul în care se repetă scandările, oprirea definitivă. Chivulete a urmat pașii conform regulamentelor în vigoare. Nu făcea acest lucru dacă nu avea argumente.

De obicei, presiunea pe arbitru e să mai închidă ochii sau urechile. Vorbim de foarte mult timp despre astfel de incidente. Astea sunt instrucțiunile de la UEFA. Era normal ca la un moment dat să se spargă și buba asta. În cazul unor incidente grave, regulamentul prevede că formația vinovată va pierde meciul prin forfait. Dacă se constată că și spectatorii celuilalt club au participat la incidente grave, și celălalt club va pierde prin forfait. Comisia de Disciplină va decide ce se întâmplă. Eu cred că FCU Craiova va pierde cu 0-3”, a declarat fostul arbitru Marius Avram la „Digi Sport Special”.

Update: Csaba Asztalos, președintele CNCD, a declarat pentru Prima Sport: ”Conform informațiilor pe care le avem în acest moment situația a escaladat încă dinainte de începerea meciului, mai multe mesaje cu caracter xenofob fiind scrise pe blocurile din Sfantu Gheorghe de către suporterii echipei din Craiova din informațiile noastre! Îmi pare rău de acest nou caz pentru că întotdeauna am fost un suporter al fotbalului și echipei din Craiova. În cazul în care Comisia pentru combaterea discriminării pe care o conduc va fi sesizată în aces caz vom aplica legea. Oricum felicit această decizie curajoasă luată de centralul Chivulete!”

În emisiunea ”Fotbal Show” de la Prima Sport s-a anunțat faptul că anumite surse din Jandarmeria Română au dezvăluit că suporterii echipei FCU Craiova 1948 au premeditat acest deznodământ!

Știre inițială

Andrei Chivulete a întrerupt partida, în minutul 26 pentru o perioadă de zece minute, din cauza scandărilor rasiste și xenofobe care se auzeau din tribune. Arbitrul a trimis jucătorii la vestiare iar partida urma să fie reluată doar în cazul în care spectatorii vor renunța la respectivele scandări.

După cele 10 minute minute, jocul a fost reluat, însă fanii au continuat cu scandările reprobabile. La doar câteva zeci de secunde de la reluare, Andrei Chivulete a decis suspendarea definitivă a jocului. Scandările xenofobe și rasiste s-au auzit din partea ambelor galerii. Suporterii lui FCU au strigat „Afară, afară, cu ungurii din țară”, în timp ce fanii echipei gazdă nu s-au lăsat mai prejos și au răspuns cu aceeași monedă.

”S-au făcut eforturi ca terenul să arate bine, cei de la Craiova au făcut șapte ore pe drum. Sper să se învețe ceva din asta. Suntem obișnuiți cu situația asta, se știe că la noi se scandează astfel de lucruri aproape la fiecare meci. Pe cine să dăm afară din țară? Toți suntem născuți și crescuți aici, în zonă, județul Covasna face parte din România, am reprezentat România în cupele europene, e destul de neplăcut. Sperăm să se termine. Arbitrul a tras un semnal de alarmă clar, speram ca meciul să continue. E foarte rău pe vremea asta să te oprești”, a declarat Roland Niczuly, portarul titular al celor de la Sepsi.

”Din câte am înțeles de la domnul arbitru, nu mai e cale de întors. A oprit meciul definitiv și nu e o altă opțiune decât să primim cele trei puncte. Noi nu suntem vinovați cu nimic, nici echipa din Craiova nu e vinovată. Acești suporteri trebuie să înțeleagă că nu e nevoie să scandeze așa ceva să susțină echipa”, a conchis Roland Niczuly.

”Ce pot să spun? Nu am cuvinte. Este prima dată și îmi pare rău. Unde mergem noi, mereu avem probleme cu suporterii. Și cu U Cluj, în care s-a oprit meciul. Este o situație neplăcută. Ce pot să fac? Eu fac parte din această echipă, club, și îmi pare rău că sunt înjurat întotdeauna. Eu sunt profesionist, dar e păcat.

Din partea mea, nu sunt ipocrit, am vrut să jucăm meciul pentru că avem pasiune pentru joc. Ne lipsește ceva astăzi. Dacă o să câștigăm meciul la masa verde, nu știu. Era mai bine dacă jucam meciul. Este o situație neplăcută pentru România. Nu, am vorbit cu Eduard Zelgin, managerul lor, dar spuneam așa. Este adevărat, că s-a întâmplat pentru prima dată, dar este un regulament. Măcar să se schimbe regulamentul, nu știu. Cum s-a întâmplat la Cluj Arena. Au înțeles și suporterii că se poate pierde meciul și s-au oprit și ei cu înjurăturile.Păcat. Pe plan sportiv este urât ca un meci de fotbal să se termine așa.

Nu am început așa de bine. Mi se părea că suntem un pic crispați. Nu am început ca de obicei, în forță, cum se întâmpla când jucam acasă. Dar se poate înțelege, deoarece veneam după o înfrângere la scor cu Rapid. Meciul era lung, Craiova stătea bine pe teren și era de văzut ce se întâmpla. Da, facem un antrenament și terminăm această zi. Acum urmează Mioveni. Nu este retrogradată deloc. A venit un antrenor foarte bun, preocupat de meseria lui Nicolae Dică. A schimbat sistemul și se vede acest lucru. Au luat șase puncte. Ne pregătim pentru duminica viitoare”, a declarat Cristiano Bergodi, antrenorul lui Sepsi, la finalul partidei cu U Craiova 1948.

În aceste condiții rezultatul final al partidei Sepsi OSK – FCU Craiova 1948, întrerupt definitiv în minutul 26 la scorul de 0-0, va fi stabilit la Comisia de Disciplină a FRF după analizarea cazului în sine și a rapoartelor întocmite de centralul Chivulete și observatorul Goga. Însă, cum meciul a fost oprit din cauza fanilor olteni, care nu au ținut cont de primul avertisment al centralului Chivulete și au continuat scandările reprobabile, aproape sigur FCU Craiova va pierde partida la masa verde cu scorul de 0-3.

Sursa foto: captura video