Serban Bradisteanu a fost achitat de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti

Cel mai renumit chirurg din Romania, medicul Serban Bradisteanu, a fost achitat astazi de judecatorii Tribunalului Bucuresti in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu si luare de mita.

Decizia data astazi de judecatori poate fi contestata in instanta de procurori.

Dosarul a care este cercetat medicul Serban Bradisteanu a fost inceput in 2006 si s-a mai aflat pe rolul instantei din Bucuresti. Initial, Bradisteanu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti, pe 3 decembrie 2009, insa dosarul s-a reintors spre rejudecare la aceeasi instanta, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti.

Medicul Serban Bradisteanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si luare de mita in ceea ce priveste achizitionarea de aparatura medicala pentru penitenciare.

In data de 28 noiembrie 2013, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Bradisteanu la 10 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunilor abuz in serviciu si luare de mita, dar si mentinerea sechestrului pe bunurile detinute de medic. Initial, Bradisteanu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti, pe 3 decembrie 2009, insa dosarul s-a reintors spre rejudecare la aceeasi instanta.

Serban Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la 22 martie 2007, fiind acuzat ca ar fi primit mita aproape patru milioane de euro de la o firma ce distribuia produse medicale, in schimbul trucarii unor licitatii.

Conform rechizitoriului DNA, in perioada 2001 – 2002, Serban Bradisteanu, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare la o licitatie pentru achizitia de aparatura medicala, organizata de Ministerul Justitiei, a atribuit, cu incalcarea flagranta a normelor legale in materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar si a Spitalului “Prof. dr. Constantin Angelescu”.

Procurorii sustin ca Serban Bradisteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elvetia si BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discretionara a contractelor de furnizare de produse, producand un prejudiciu de 9.169.606 euro Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

In schimb, medicul ar fi primit in conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari americani si 3.594.333 euro.

Inceperea urmaririi penale impotriva membrilor comisiei de licitatie, printre care si medicul Serban Bradisteanu, a fost dispusa de DNA la 4 mai 2006. Ceilalti membri ai comisiei – Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Parausanu, Daniela Nazdravan, Irina-Doina Protopopescu si Florica Topologeanu – au fost ulterior scosi de sub urmarire penala, constatandu-se lipsa vinovatiei lor.

La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate in proprietatea medicului Bradisteanu: un teren si o vila in Ciolpani, cu o valoare estimata la 425.000 de euro, o garsoniera in Bucuresti, pe calea Victoriei, cu o valoare estimata la 62.000 de euro si un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din Bucuresti, cu o valoare estimata la 1.100.000 de euro.