Serbarile de la TEBEA au reunit mai multe personalitati politice, printre care Iohhanis, Blaga, Udrea sau Boc

Serbarile de la TEBEA au reunit mai multe personalitati politice, printre care Iohhanis, Blaga, Udrea sau Boc

Peste 5.000 de persoane au asistat, duminica, la serbarile de la Tebea, politicienii prezenti facand bai de multime, in timpul carora Elena Udrea a fost huiduita, dar si aplaudata, iar lui Klaus Iohannis, care a fost insotit tot timpul de Vasile Blaga, i s-a cantat ”La multi ani”, desi nu e ziua sa.

Serbarile de la Tebea, din judetul Hunedoara, care au marcat 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu, au fost un prilej pentru mai multi politiceni de a face bai de multime.

Printre politicienii care au mers la Tebea s-au aflat Klaus Iohhanis, Vasile Blaga, Elena Udrea, Emil Boc, Gheorghe Falca, Gheorghe Funar, Dan Diaconescu, precum si parlamentarii de Hunedoara.

Evenimentul a fost deschis de ceremonia de decorare a drapelului de lupta al Batalionului 26 Vanatori de Munte Avram Iancu din Garnizoana Brad, cu ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler, in baza unui decret prezidential.  

Dupa acest moment au urmat o slujba religioasa oficiata la biserica din curtea cimitirului din Tebea, dar si depuneri de coroane la mormantul lui Avram Iancu.

Au depus coroane de flori toti politicienii prezenti la manifestare, dar si motii salvatori si localnicii din Horea care au participat la cautarea si salvarea victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Grupul localnicilor din comuna Horea a fost insotit de instrumentisti care au cantat imnul lui Avram Iancu in momentul in care au fost depuse coroane de flori.

Elena Udrea a fost insotita in permanenta de primarul Clujului, Emil Boc, iar in timpul ceremoniilor cei doi au stat la o distanta de cativa metri de Klaus Iohannis si Vasile Blaga.

“E un moment important si faptul ca din ce in ce mai multi români vin aici cred ca arata nevoia pe care România o are de lideri patriotici, lideri care sa aiba romanismul si nationalismul in suflet, romani care asteapta de la cei care ii conduc sa aiba grija de tara, sa aiba grija de popor. Cred ca momentul prin care trece România astazi este unul in care avem nevoie de unitate. Avem nevoie de lideri care sa nu minta, de lideri care sa isi iubeasca tara, sa isi iubeasca poporul si eu cred ca sunt multi români care pot construi o tara frumoasa in care sa ne fie drag tuturor sa traim”, a spus Elena Udrea.

In momentul in care a plecat prin multime, unii dintre participanti au huiduit-o, in timp ce altii au incurajat-o, au aplaudat-o si i-au urat sa devina presedintele tarii.

”Ma bucur ca sunt un politician care stârneste pasiuni, au trecut ceilalti pe aici neobservati”, a spus Elena Udrea, referindu-se la faptul ca a fost huiduita.

La randul sau, Klaus Iohannis, care a fost insotit de presedintele PDL, Vasile Blaga, dar si de fostul ministru de Interne Traian Igas si de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a fost aplaudat in timp ce a mers printre motii aflati la Tebea, unii dintre acestia rugandu-l sa scape tara de tirani, sa construiasca o Romanie noua si sa-i ajute sa invinga actuala guvernare.

El s-a oprit, i-a salutat si a dat mana cu oamenii.

“Am fost invitat aici de domnul presedinte Molot (Mircea Ioan Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara -n.r.) si sunt foarte bucuros ca am dat curs acestei invitatii. Este un eveniment emotionant si sunt bucuros ca pot sa particip astazi aici la asa o zi frumoasa. Sunt foarte impresionat de ospitalitatea, de caldura cu care am fost primit, am simtit bucuria oamenilor cu care m-am intâlnit. Am putut sa le strâng mâna unor oameni, unor români adevarati care au venit astazi la tebea”, a spus Klaus Iohannis, care s-a aflat pentru prima data la manifestarile de la tebea.

La un moment dat, salvatorii din Muntii Apuseni cu care Iohannis s-a intâlnit in târgul de la tebea l-au luat din multime si, alaturi de instrumentisti, i-au cântat ”La multi ani!”, desi nu este ziua lui, spunându-i: ”Sa ne traiti, domnule presedinte!”.

Iohannis a trecut si pe la cortul ACL, dar si pe la cel al Primariei Arad, unde un artist de muzica populara i-a cântat mai multe melodii patriotice, printre care si imnul lui Avram Iancu.

Intrebat daca se astepta sa scape de huiduieli, Iohannis a spus ca nu stie cum a fost altadata, dar primirea lui la Tebea a fost una deosebita.

Serbarile de la Tebea se vor incheia duminica, cu un spectacol folcoric.

Anual, la Serbarile Nationale de la Tebea dedicate memoriei lui Avram Iancu participa mii de persoane, intre care si politicieni. Anul trecut, la Tebea a fost prezent si presedintele Traian Basescu, in timp ce in 2012 la ceremonii au asistat Mircea Dusa, Mariana Câmpeanu si Ecaterina Andronescu.

Avram Iancu, unul dintre conducatorii revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a nascut in anul 1824, la Vidra, in Muntii Apuseni, intr-o familie de moti instariti. A studiat dreptul la Cluj si a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Cris, fiind ingropat la tebea, judetul Hunedoara, lânga “Gorunul lui Horea”.