Serghei Ivanov: Rusia, garant al armistitiului dintre Kiev si separatistii prorusi

Rusia ar putea sa joace rolul de garant al armistitiului dintre autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi din estul Ucrainei, a declarat miercuri Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale ruse, relateaza agentia rusa Tass in pagina electronica.

“Daca se ajunge la un armistitiu final, Rusia ar putea sa joace rolul de garant. Asemenea practici exista in relatiile internationale”, a declarat Ivanov intr-un interviu pentru ziarul Komsomolskaia Pravda.

Seful administratiei prezidentiale ruse nu a exclus posibilitatea ca ostilitatile sa fie reluate in Ucraina, dar a adaugat ca spera ca “leadershipul de la Kiev sa dea dovada de judecata”.

Mondo News iti recomanda si: Secretarul de Stat american: Trupele rusesti se retrag din Ucraina. Mai trebuie retras echipamentul greu

Ivanov a anuntat ca Rusia sustine, incepand de miercuri, o solutionare rapida a conflictului pe baza planului de pace al presedintelui rus Vladimir Putin, care a “facut posibila oprirea unei confruntari (armate) directe”.

Kievul a lansat in aprilie o operatiune “antiterorista” in estul Ucrainei, vizand rebeliunea separatista prorusa. Reprezentanti ai autoritatilor de la Kiev si separatistilor au ajuns la un acord asupra unui armistitiu pe 5 septembrie, la Minsk, in urma unor negocieri mediate de Moscova si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Acordurile de armistitiu au la baza, in parte, elemente dintr-un plan de pace prezentat de Putin la inceputul lui septembrie. Acest plan in sapte puncte privind stabilizarea Ucrainei includea, intre altele, incetarea inaintarii militare, retragerea fortelor armate, un schimb de prizonieri, un ajutor umanitar si o monitorizare internationala.

Citeste si: SUA si Rusia vor intensifica schimburile de informatii despre grupul terorist Stat Islamic