SERGIU CELIBIDACHE. Afla de ce ura maestrul inregistrarile!

SERGIU CELIBIDACHE, dirijorul si compozitorul roman de la nasterea caruia se implinesc azi 100 de ani, este una dintre cele mai puternice si mai explozive personalitati pe care le-a dat Romania artei dirijorale.

In ciuda miilor de concerte conduse de Sergiu Celibidache, foarte putine s-au pastrat pe discuri, dintr-un motiv foarte simplu: maestrul ura inregistrarile, socotind discurile doar niste clatite cantatoare .

Pe disc se pastreaza orice, numai esentialul nu. Un disc nu face decat sa strice , sustinea SERGIU CELIBIDACHE.

Timp de 40 de ani a refuzat inregistrari de la concertele sale, pentru ca spre finalul carierei sa permita unele inregistrari video ale simfoniilor bruckneriene.Printre alte compozitii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase in cea mai mare parte inedite.

Pentru activitatea sa artistica, SERGIU CELIBIDACHE a primit diverse distinctii, printre care: cetatean de onoare al orasului München (1992), membru de onoare al Academiei Romane (1992), doctor honoris causa al Universitatii din Iasi (1992), Ordinul Maximillian pentru stiinta si Arta (Germania, 1993).Citeste mai mult pe siteul Gandul.Ravel, Bolero. Iata o inregistrare cu Sergiu Celibidache: