Serviciile de internet vor fi masurate de ANCOM incepand din vara

Internet

ANCOM va incepe din vara sa evalueze calitatea serviciilor de acces la internet. In cadrul conferintei “Mediafax Talks about Digital Europe”, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a precizat ca autoritatea de reglementare in comunicatii va masura calitatea serviciilor de acces la internet prin intermediul unei platforme specializate, care va fi lansata in vara.

Tot la conferinta Mediafax, Ministerul pentru Societatea Informationala a aratat ca vrea sa atraga finantare europeana in valoare de 850 milioane de euro pentru proiecte IT&C in perioada 2014-2020

Calitatea serviciilor de acces la internet va fi evaluata prin intermediul unei platforme specializate. Platforma va fi furnizata de societatea Industrial Software Sibiu, contractul, in suma de 2,4 milioane de lei, TVA inclusa, fiind castigat prin licitatie.

Cu o durata de 6 luni, contractul presupune furnizarea si implementarea unei platforme informatice pentru masurarea calitatii serviciului de acces la internet, prin livrarea de echipamente hardware si software si prestarea serviciilor aferente.

Finantarea va fi asigurata din surse proprii ale Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Finantare UE de 850 milioane de euro pentru proiecte IT&C

In cadrul conferintei Mediafax, Ministerul pentru Societatea Informationala a aratat ca si-a propus sa atraga, in intervalul 2014-2020, finantare europeana de minim 850 milioane de euro pentru proiecte din domeniul IT&C, care vor contribui la modernizarea intregului spectru administrativ si economic din Romania.

“Voi propune ministrului Fondurilor Europene si premierului ca limita minima de interventie pentru sectorul IT&C in perioada 2014-2020 sa fie de 850 milioane de euro, fara cofinantarea nationala si fara TVA, fiind un nivel minim de raspuns pe care il dorim pentru acest sector si pentru modernizarea intregului spectru administrativ, economic, si nu numai, din tara noastra. Acesta este un element de prioritate absoluta pentru Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI)”, a declarat marti ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, la conferinta internationala “Mediafax Talks about Digital Europe”.

El a adaugat ca Romania trebuie sa pregateasca portofoliul pentru marile proiecte IT&C care urmeaza sa fie finantate din fonduri UE.

“Asta inseamna analize sectoriale si studii de fezabilitate, si, dupa ce am pregatit aceste proiecte majore, sa le finantam si sa le licitam conform procedurilor europene”, a afirmat Cotovelea.

In opinia ministrului, un alt obiectiv important al MSI este securitatea cibernetica.

“Este un domeniu putin discutat in Romania, dar foarte discutat la nivelul UE si nu numai. Aici avem responsabilitatea prezentarii unui pachet legislativ. Suntem in consultare cu partenerii din UE, si nu numai, exista o foarte buna experienta la nivelul SUA pe care o dorim sa o imbratisam. De asemenea, dorim sa formam un grup tehnic care sa analizeze bunele practici de la nivelul UE si alte state cu mai multa experienta si sa prezentam Guvernului un calendar, inclusiv activitati concrete de consulare publica”, a precizat Cotovelea.

Prezent la eveniment, fostul ministru pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a spus ca, in 2003, la momentul promovarii proiectului de lege privind comertul electronic, membrii Comisiei juridice din Parlament au avut un soc cand au vazut ce pedepse vor fi aplicate celor care vor sa fraudeze.

“Se intrebau cum pot fi aplicate asemenea pedepse, sa bagi oameni in puscari pentru chestii asa simple. Le-am replicat ca nu este o chestie asa simpla cand cineva fura bani de pe un card sau accezeaza neautorizat un card de credit”, a spus Nica.

El a adaugat ca securitatea cibernetica este un domeniu foarte important si vor fi probleme daca nu se reglementeaza serios acest domeniu.

“Pentru comertul electronic nu da bine sa auzim stiri care spun ca au fost furate nu stiu cate milioane de date despre clienti. in acest context, este de inteles reticenta cumparatorilor fata de cumparaturile online”, a spus Nica.

Foto: channelweb.co.uk