SERVICIILE PSIHOLOGICE pentru copiii cu tulburari din spectrul autist si PSIHOTERAPIA vor fi DECONTATE

SERVICIILE PSIHOLOGICE pentru copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist si PSIHOTERAPIA vor fi decontate incepand cu 1 iunie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale de baza si a Contractului-cadru, a anuntat marti prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR).

“Din luna iunie, copiii cu autism si alte persoane vor putea beneficia de anumite SERVICII PSIHOLOGICE DECONTATE de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatat — psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala—, acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania. CNAS si Guvernul Romaniei au dat dovada de intelepciune. Cetatenii pot apela mai usor, mai deschis la SERVICIILE PSIHOLOGICE. Psihologilor li se DECONTEAZA aceste servicii. S-a negociat o crestere a numarului de puncte pentru SERVICIILE PSIHOLOGICE”, a declarat Mihai Anitei, citat de Agerpres.

Citeste si: Ziua Internationala a Constientizarii Autismului: Centru nou pentru copii, in Sectorul 3

Potrivit lui, este pentru prima data cand in normele la Contractului-cadru se reglementeaza posibilitatea incheierii de contracte cu medici din specialitatile medicale diverse. In acest fel, un numar mult mai mare de pacienti vor avea acces si la SERVICII PSIHOLOGICE DECONTATE.

Mihai Anitei a mai anuntat ca, in perioada urmatoare, Colegiul Psihologilor din Romania va desfasura o campanie de informare a psihologilor, medicilor si publicului larg asupra acestor schimbari.

La randul sau, seful departamentului juridic al CPR, dr. Laurentiu Stefan, a spus ca de la 1 iunie vor putea fi accesate toate metodele terapeutice care pot fi eficiente in interventie si diagnosticare, cu precizarea ca unui psihologi se vor DECONTA trei interventii pe zi cu trimitere.

Citeste si: COPIII intre doi si 18 ani ar putea fi CONSULTATI PREVENTIV o data pe an

Potrivit normelor la Contractul-cadru, recent publicate, SERVICII PSIHOLOGICE de sanatate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi in specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica, PSIHOTERAPIE si psihopedagogie speciala si pot face obiectul contractelor incheiate de casele de asigurari de sanatate cu medicii de specialitate, cu urmatoarele specialitati clinice: neurologie si neurologie pediatrica, otorinolaringologie, psihiatrie si psihiatrie pediatrica, ortopedie si traumatologie si ortopedie pediatrica, reumatologie, oncologie medicala, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, hematologie si nefrologie.

Tot pentru prima data, normele la Contractul-cadru fac referire expresa la consilierea psihologica clinica pentru copii (numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrica) — intr-o metoda psihoterapeutica aplicabila copilului cu tulburari din spectrul autist.

Sursa foto: autism-aita.ro