Sesiunea extraordinara la Parlament pentru noul COD FISCAL va avea loc luni

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a anuntat ca lunea viitoare, de la ora 15,00, va avea loc o sesiune parlamentara extraordinara in care se va dezbate si vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisa de seful statului, KLAUS IOHANNIS, informeaza Agerpres. 

“Subiectul sedintei Biroului permanent al Senatului s-a axat pe discutarea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulata de presedintele Romaniei, si am hotarat ca aceasta solicitare sa fie trimisa comisiilor de specialitate iar luni, la ora 15,00, vom avea plenul sesiunii extraordinare, care va dezbate si va adopta, prin vot, o hotarare in legatura cu cererea de reexaminare a presedintelui”, a declarat TARICEANU, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului de joi.

Acesta a tinut sa precizeze faptul ca, in opinia sa, solicitarea sefului statului cu privire la Codul fiscal pune Senatul intr-o “situatie inedita” fiindca, in cererea de reexaminare, IOHANNIS nu a indicat articolele din Cod care ar trebui revizuite in Parlament.

CITESTE SI: CONSENS pe CODUL FISCAL: Reprezentantii partidelor s-au inteles pe TVA de 20%. UPDATE

“Suntem intr-o situatie inedita din punct de vedere procedural pentru ca, in mod normal, solicitarile presedintelui trebuie sa fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care presedintele le considera a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul. Cererea presedintelui este, de fapt, o scrisoare adresata Parlamentului si sigur ca va trebui sa vedem care este solutia juridica la aceasta problema. De altfel, am si cerut punctul de vedere al expertilor juristi de la Senat, de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clara asupra modului in care trebuie sa procedam”, a spus acesta.

Presedintele Senatului a tinut sa explice faptul ca parlamentarii nu vor putea aduce, in comisiile parlamentare de specialitate, amendamente Codului fiscal, fiind vorba de o cerere de reexaminare.

“Nu avem decat doua variante — adoptam Codul fiscal asa cum a fost el deja adoptat de Parlament si, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutam, dar nu avem ce sa discutam concret pentru ca presedintele nu ne-a dat in scrisoare punctele exacte pe care ar vrea sa le reconsidere Parlamentului si nu exista in Regulament procedura introducerii unor amendamente de catre parlamentari. (…) Chiar daca presedintele ar fi indicat (articolele — n.r.), in faza aceasta nu sunt admise amendamente din partea parlamentarilor. Ceea ce se discuta in cazul unei cereri de reexaminare este solicitarea formulata de presedinte”, a mai spus TARICEANU.

Intrebat daca intentioneaza sa ii transmita o scrisoare presedintelui KLAUS IOHANNIS pentru a-i comunica faptul ca, in cererea de reexaminare, nu au fost indicate concret articolele din lege care trebuie modificate si ca Regulamentul nu stipulata o procedura de urmat, TARICEANU a replicat ca nu se preocupa de aceasta situatie fiindca presedintele KLAUS IOHANNIS nu l-a solicitat in acest sens.

CITESTE SI: REPREZENTANTII PARTIDELOR PARLAMENTARE SE INTALNESC PENTRU DISCUTII TEHNICE DESPRE CODUL FISCAL

“Nu stiu daca la Administratia Prezidentiala cei care au formulat acest document si care l-au sfatuit pe presedinte cunosteau bine care sunt constrangerile legate de cererile de reexaminare. Eu cred ca consilierii pe care ii are presedintele pot sa il informeze si sa il sfatuiasca in legatura cu caile pe care trebuie sa le urmeze. Nu cred ca este datoria mea sa fac acest lucru. Daca presedintele m-ar fi solicitat intr-o discutie telefonica sau directa, sigur ca as fi putut sa ii spun acest lucru. Cum domnia sa nu a facut-o, atunci cred ca nu am ce sa ma preocup eu de aceasta chestiune”, a aratat presedintele Senatului.

TARICEANU a mai precizat ca luni, la ora 10,00, se incheie termenul pe care comisiile de specialitate il au pentru a depune raportul.

“Este sesizata Comisia de buget-finante, comisie de fond, dar sunt si comisii care vor da aviz — Comisia economica si cea juridica. Ele se vor intruni pana luni, luni au termen, la ora 10,00, sa depuna raportul”, a adaugat seful Senatului.

 Sursa foto ziuanews