Sesizarea DNA impotriva BNR o sinteza a gandirii dlui Isar semnata de debitori in franci

O stire zguduitoare a facut inconjurul televiziunilor, dupa ce celebrul avocat Gheorghe Piperea si-a declarat public dezamagirea ca aceasta era, pasamite, nebagata in seama. Este vorba, desigur, despre sesizarea penala depusa la DNA in care, ce mai tura-vura, Mugur Isarescu, Traian Basescu, Emil Boc si Lucian Croitoru sunt acuzati de abuz in serviciu, conflict de interese si constituirea unu grup infractional organizat. Toate infractiunile enumerate ar fi legate de imprumutul multilateral contractat de statul roman in 2009, de la FMI, CE si Banca Mondiala. A, si mai este inca una depusa la Curtea de Conturi.

Rasfoind documentul „incriminatoriu”, cititorul regaseste toate ineptiile debitate cu o frecventa uluitoare de dl.Lucian Isar, alintat de posturile prietene drept cunoscutul economist. De altminteri, domnia sa este si trecut la „bibliografia” sesizarii penale. Si oricine are curiozitatea, eu unul am avut-o, va constata ca, in esenta, toate acuzatiile aduse isi au sorgintea in postarile dlui Isar.

De exemplu, rasunatorul studiu indice 5 de pe pagina 3 a sesizarii „Cine si-a tras bonus din imprumutul de la FMI?” poate fi si consultat pe Voxpublica si, la momentul cand scriu aceste randuri, a adunat deja un impresionant numar de 414 vizualizari. Studiul care se intinde pe o pagina si jumatate de text, incepe abrupt cu raspunsul: „Anumiti angajati ai BNR (Banca Nationala a Romaniei)! Nu e gluma.“Potrivit legii, eventualele pierderi inregistrate de banca centrala sunt acoperite de la buget.” Aceasta extraordinara constatare pe care doar un geniu cu studiu in matematica la Oxford o putea exprima atat de succint se regaseste in sesizarea penala, citam „perioada in care a fost in vigoare acordul cu FMI a coincis cu perioada in care BNR a distribuit bonusuri de pana la 10% din profitul anual angajatilor sai, precum si persoanelor din conducerea institutiei”. La chestiune insa, in sesizarea penala mai constatam si o dezvoltare a unui alt text de mare valoare intelectuala publicat tot pe Voxpublica si sugestiv intitulat : “28,4 milioane de euro Prime BNR in criza si taierea salariilor romanilor” Aici regasim o adevarata chintesenta a gandirii fostului vicepresedinte la Bancpost, in perioada de glorie cand aceasta si-a consolidat locul 2 la dat credite in franci elvetieni. Cum? Perioada in care dl.Isar a fost presedinte la Bancpost COINCIDE cu cea in care banca dadea credite in franci in nestire? Hmmm… Dar sa revenim.

Iata cum graieste cronicarul Isar: “Salariile Romanilor au fost taiate in 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut ca nu a fost ideea lor)…. Economia reala a fost afectata major si a pierdut pe langa companii si locuri de munca si 28% din PIB (42 miliarde de euro) in crestere reala.” Si iata cum regasim aceste minutioase calcule in plangerea penala, dar si in sesizarea trimisa Curtii de Conturi: .” In aceasta perioada s-a constatat o pierdere cumulata de 42 miliarde de Euro (28% din PIB) cauzata de acest management. In ciuda acestor catastrofe si esecuri, conducerea BNR si-a acordat bonusurile mentionate anterior. Pe cale de consecinta, a avut loc privatizarea profitului si socializarea pierderilor.”

De altfel, intreaga motivatie a sesizarii penale, ce se intinde pe vreo 5 pagini de text, nu reprezinta altceva decat un plagiat, ce-i drept mult mai citibil decat opera originala a dlui Isar fragmentata in zeci de postari.Unul din punctele forte ale sesizarii penale se refera la dimensionarea imprumutului multilateral pe care Romania l-a contractat in anul 2009. El poate fi identificat cu usurinta intr-un alt text al domnului Isar unde se ridica, mandra, intrebarea: „Care era necesarul de finantare de la FMI pentru Romania dupa cum reiesea din calculele BNR din primavara anului 2009 si de ce a acceptat BNR pentru Statul Roman o suma de 4 ori mai mare?”

Ca sa nu mai lungim vorba, invit pe oricine sa constate cu sesizarea DNA in stanga si textele dlui Isar in dreapta ca avem de-a face cu acelasi cumul de “idei”. Se vede insa ca un avocat, cin sa fie, cin sa fie, a transformat pastilele lui Isar intr-un text oarecum coerent, desi penibil in esenta lui. Ceea ce ma framanta insa, sincer, este de ce a preferat dl Isar sa se ascunda in spatele celor 250 de persoane fizice membre ale grupului imprumutatilor elvetieni pentru a-si duce razboiul cu Isarescu, Basescu, Boc, Croitoru? Nu de alta, dar sa pui in carca unor cetateni care nu au inteles ce este acela risc valutar, detalii tehnice privind imprumuturi de la institutii financiare internationale, privind dimensionarea acestora ori legatura dintre acestea si reducerea rezervelor minime obligatorii mi se pare deopotriva ridicol, josnic si las.

Sursa text: Voxpublica / DANIEL OANTA