Sexul, un medicament universal

Spuneam pe vremea studentiei ca „sexul e aspirina saracului“, cand, literalmente, n-aveam bani nici de-o aspirina si frigul din camin ne facea sa fim mereu raciti. Era o gluma bazata pe o constatare practica. Ce alte medicamente mai pot fi inlocuite in acelasi fel?

IMBUNATATESTE ACTIVITATEA INIMII

La fel ca orice activitate fizica, sexul sanatos este bun impotriva afectiunilor cardiovasculare. Studiile au aratat ca riscul de a suferi un atac vascular sau un infarct scade pe masura ce frecventa orgasmelor creste. Pentru cei care se tem ca efortul intens presupus de actul sexual ar putea deveni periculos pentru inima, datele sunt linistitoare: acest efort echivaleaza cu mersul pe jos sau alergatul, cu o viteza de 6-9 km/h.

CITESTE SI: Atentie la cealalta femeie! De ce prefera barbatii amantele in locul sotiilor

REDUCE STRESUL

Daca mai era nevoie s-o spunem! Sexul sanatos are acelasi efect linistitor ca si consumul de dulciuri, pentru ca stimuleaza productia acelorasi neurotransmitatori necesari detensionarii nervoase. In plus, se pare ca efectul acestui remediu alternativ dureaza mai mult.

CRESTE CALITATEA SOMNULUI

Chiar daca expertii nu pot spune precis de ce sexul imbunatateste somnul, este evident ca asta face. Deci nu fi surprinsa daca tu sau partenerul tau – preferabil ambii – cadeti intr-un somn adanc dupa o imbratisare pasionala. Va veti trezi complet odihniti si bine dispusi.

IMBUNATATESTE DISPOZITIA

Nu e de mirare ca ai o viziune pozitiva asupra vietii dupa o noapte de dragoste: este o relatie chimica, incepand de la neurotransmitatorii care se elibereaza in timpul actului, pana la substantele pe care le contine lichidul seminal. Ca sa nu mai vorbim de starea de bine pe care ti-o da conexiunea intima si totala cu omul iubit.

CHIP STRALUCITOR

Se vorbeste despre „stralucirea din dimineata de dupa…“. Nu e doar in imaginatia ta. Realmente arati mai bine dupa sex, ceea ce se poate atribui unei combinatii formate din eliberarea de stres, buna dispozitie si circulatia activata pana la nivelul pielii.

PRELUNGESTE VIATA

Unul dintre cele mai credibile studii in aceasta privinta este cel realizat de British Medical Journal, in 1997. Dintre barbatii studiati, cei care au avut orgasm de doua ori pe saptamana sau mai des prezinta un risc de mortalitate cu 50% mai scazut decat cei care au aceasta experienta mai rar de o data pe luna. Dupa zece ani de observatie, barbatii cu activitate sexuala intensa suferisera accidente coronariere de doua ori mai putin decat cei cu activitate slaba.

Influenta vietii sexuale asupra longevitatii femeilor este mai putin evidenta. Femeile care, privind in urma la experientele si satisfactiile lor, sunt multumite, zambesc si traiesc mai mult. Desigur, este vorba doar despre acele relatii sexuale care-ti fac placere.

REDUCE RISCUL CANCERULUI DE SAN

Excitatia sexuala ar putea juca un rol in prevenirea cancerului de san, gratie efectului protectiv al oxitocinei si al testosteronului care se secreta in timpul excitatiei sexuale si al orgasmului. Acest beneficiu este mai important pentru femeile care nu au avut copii, avand in vedere ca sarcina si nasterea sunt, in sine, de natura sa reduca acest risc. Lipsa unui partener si a unui raport sexual cel putin o data pe luna este corelata cu riscul mai ridicat de cancer de san. Lichidul seminal contine si el factori de protectie, iar un partener stabil si renuntarea la prezervativ nu pot decat sa ajute.

REDUCE RISCUL CANCERULUI DE PROSTATA

Barbatii care ejaculeaza de minim 21 de ori pe luna prezinta un risc diminuat fata de cancerul de prostata. Fiecare ejaculare ce depaseste numarul de trei pe saptamana corespunde unei scaderi cu 15% a riscului. Barbatii care, intre 20 si 50 de ani, au avut patru sau mai multe raporturi sexuale pe saptamana prezinta un risc de trei ori mai mic decat ceilalti.

TRATEAZA RACEALA SI GRIPA

Activitatea sexuala imbunatateste imunitatea. Cand cercetatorii au testat imunoglobulina A (IgA), au determinat ca aceia dintre subiectii testati care aveau doua sau trei raporturi sexuale pe saptamana aveau un nivel cu 30% mai ridicat decat cei care erau abstinenti. IgA este esential in sistemul imunitar pentru ca lupta impotriva invaziilor virale.

IMBUNATATESTE SANATATEA REPRODUCERII

In ansamblu, sanatatea reproducerii la femei si barbati este influentata direct si de viata sexuala. Nivelurile hormonale, direct legate de sentimentul de dragoste, de excitatie si orgasm, imbunatatesc activitatea si starea de sanatate a aparatului reproducator.

CITESTE SI: Ce observa un barbat la femeia cu care face sex?

MENSTRUATIA

Contrar parerii ca sexul in zilele de menstruatie nu este sanatos, cercetatorii ne spun ca, de fapt, activitatea sexuala si orgasmele repetate functioneaza ca metoda de protectie impotriva endometriozei. In plus, orgasmul reduce crampele musculare si functioneaza ca un medicament ce te ajuta sa te odihnesti mai bine.

 Sursa:avantaje.ro