Sfantu Gheorghe: Hotararea CL prin care a fost aprobat steagul orasului, anulata de Curtea de Apel

Hotararea Consiliului Local Sfantu Gheorghe prin care a fost aprobat steagul municipiului a fost anulata in urma unei sentinte irevocabile a Curtii de Apel Brasov, dupa ce actul fusese atacat in instanta de Prefectura, primarul Antal Arpad sustinand ca este vorba de o discriminare.

Printr-o sentinta a Curtii de Apel Brasov publicata, marti, pe portalul instantelor, a fost anulata, la cererea Prefecturii Covasna, hotararea din 2010 a Consiliului Local Sfantu Gheorghe prin care s-a aprobat steagul municipiului, transmite corespondentul Mediafax.

Decizia Curtii de Apel Brasov este irevocabila.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, marti, corespondentului Mediafax ca nu a primit inca motivarea sentintei, dar ca reprezentantii municipalitatii vor duce cazul mai departe la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Antal a sustinut ca acest lucru arata ca in Romania exista “doua judete si jumatate”, si anume Harghita, Covasna si o parte din Mures, unde localitatile nu au voie sa aiba un steag al comunitatii locale, ceea ce, in opinia sa, este o discriminare.

“In Romania sute de localitati si judete au steaguri, dar nu am cunostinte ca in alte judete ar fi fost anulate aceste simboluri prin decizii judecatoresti. Deci, se vede foarte clar ca ceea ce este permis in alte judete nu se poate aici, iar acest lucru este un semn al discriminarii. Ca urmare, vom merge pana la Strasbourg”, a afirmat edilul.

Procesul a fost intentat de fostul prefect de Covasna Codrin Munteanu, care a atacat, in vara anului 2012, in contencios administrativ, hotararea privind aprobarea steagului municipiului Sfantu Gheorghe, pe motiv ca in legislatia romaneasca nu sunt prevazute aceste simboluri ale administratiilor locale.

Drapelul este albastru-auriu, iar in mijloc se regaseste stema municipiului Sfantu Gheorghe.

Tribunalul Covasna a respins actiunea prefectului, insa Prefectura a facut recurs, la Curtea de Apel Brasov, instanta care a admis, in luna ianuarie a acestui an, recursul prefectului si a trimis dosarul inapoi la Tribunalul Covasna, pentru rejudecare.

In 8 aprilie, Tribunalul Covasna a dat o noua sentinta, prin care a fost anulata hotararea CL prin care a fost adoptat steagul municipiului. Sentinta respectiva a fost atacata de aceasta data de catre municipalitate, iar recursul s-a judecat la Curtea de Apel Brasov, care a respins, marti, actiunea.