Sfantul Dumitru cel Nou da startul unui pelerinaj impresionant in Bucuresti. Mii de credinciosi s-au asezat la coada inca de aseara

A inceput cel mai mare pelerinaj din Capitala. Sute de preoti au adus, joi, racla cu moastele Sfantului Dumitru cel Nou, care a fost asezata in piateta de la poalele Mitropoliei. Tot aici vor veni si moastele Sfantului Artemie vindecatorul de boli.

Urmeaza sa aiba loc procesiunea sfintilor, pentru ca sunt patru sfinti ale caror moaste au fost aduse inclusiv din Grecia. Sunt doua icoane facatoare de minuni, icoana Sfintei Imparatese Elena si icoana Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Cele doua icoane facatoare de minuni au fost aduse din Grecia si au fost preluate de un sobor de preoti de la Aeroportul Otopeni (foto).

Este cel mai mare pelerinaj din Capitala ce are loc in fiecare an in luna octombrie. Pe 27 oct se sarbatoreste Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului.

Mii de credinciosi s-au pus la coada ina de la primele ore ale diminetii, iar multi au venit inca de aseara cu gandul sa se inchine la moastele sfinte. Racla cu Sfantului Artemie adusa de la Manastirea Caldarusani situata langa Capitala vor fi puse langa moastele Sfantului Dimitrie cel Nou pentru ca credinciosii sa se inchine. Pelerinajul tine pana pe 29 octombrie. Vedeti mai jos programul complet.

Delegatia Bisericii Ortodoxe din Grecia condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, a ajuns la Bucuresti in aceasta dimineata si a adus icoana Sfintei imparatese Elena in care se pastreaza particele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci si din moastele Sfintei si Icoana facatoare de minuni a Sfantului Imparat Constantin cel Mare.

Primirea a fost facuta de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul ortodox al romanilor din Ungaria, inconjurati de preoti, diaconi si mireni.

Dupa intampinarea delegatiei a fost savarsita o slujba de Polihroniu in Salonul oficial al Aeroportului Henri Coanda din Bucuresti.

La final, inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon a urat Bun venit in Romania Mitropolitului Corintului. La randul sau, inaltpreasfintitul Parinte Dionisie a multumit si a vorbit despre Sfintii imparati si Sfanta Cruce.

PROGRAMUL MANIFESTARILOR ORGANIZATE CU PRILEJUL PELERINAJULUI LA SARBATOAREA SFaNTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU, OCROTITORUL BUCURESTILOR – 24-29 OCTOMBRIE 2013:

Cu prilejul pelerinajului anual la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (sarbatorit anual la 27 octombrie), ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala, in perioada 24-29 octombrie 2013, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari, care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Joi, 24 octombrie 2013:

La orele 11.00, dupa oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhala va avea loc procesiunea Calea Sfintilor cu sfintele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor pe bulevardul Regina Maria. Tot de la orele 11.00, de la biserica Sfantul Spiridon Nou, vor fi aduse in procesiune sfintele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Artemie, general in armata Sfantului imparat Constantin cel Mare, care se afla spre venerare la manastirea Caldarusani din apropierea Bucurestilor.

Cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce din piatra de la baza Colinei Patriarhiei, unde, la orele 11.30, va avea loc intampinarea icoanei facatoare de minuni a Sfintei imparatese Elena in care se pastreaza particele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci si din moastele Sfintei, precum si a icoanei istorice a Sfantului imparat Constantin cel Mare, aduse la Bucuresti de o delegatie a Bisericii Greciei condusa de inaltpreasfintitul Parinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

In continuare, icoanele Sfintei imparatese Elena si a Sfantului imparat Constantin cel Mare impreuna cu Sfintele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Artemie si ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, vor fi aduse in procesiune pana la podiumul special amenajat in apropierea Catedralei Patriarhale. Acolo vor fi intampinate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod si, apoi, vor fi asezate spre inchinare in baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi pana in ziua de marti, 29 octombrie 2013.

La orele 17.00, la Biblioteca Sfantului Sinod de la Manastirea Antim va avea loc un medalion comemorativ si o expozitie de fotografii si documente inedite dedicate Preotului academician Niculae M. Popescu la implinirea a 50 de ani de la trecerea sa la Domnul (1963).

Vineri, 25 octombrie 2013

La orele 9.15, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi in Catedrala Patriarhala.

Sambata, 26 octombrie 2013, sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

La orele 9.15, Sfanta Liturghie va fi oficiata de inaltpreasfintitul Parinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe podiumul special amenajat in curtea Catedralei patriarhale.

Duminica, 27 octombrie 2013, sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

Intre orele 6.30 – 8.00, in Catedrala Patriarhala va fi oficiata Sfanta Liturghie pentru credinciosii care doresc sa se impartaseasca.

La orele 9.30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va oficia Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de ierarhi ortodocsi din tara si strainatate, preoti si diaconi, pe podiumul de langa Catedrala Patriarhala.

La orele 18.00, in Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finala a celei de a sasea editii a concursului coral national de muzica bisericeasca, intitulat Laudati pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane. Vor concura cele sase formatii corale parohiale mixte castigatoare ale concursurilor desfasurate in fiecare mitropolie din tara. Evenimentul va fi transmis in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

Luni, 28 octombrie 2013, sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina:

La orele 9.00, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi in Catedrala patriarhala.

La orele 12.00, in Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema 2013 – Anul omagial al Sfintilor imparati Constantin si Elena si Anul comemorativ „Dumitru Staniloae” in Patriarhia Romana. Vor fi prezentate in sinteza si evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural si mediatic organizate anul acesta de catre eparhiile din tara si strainatate ale Patriarhiei Romane. La finalul sedintei sinodale solemne, vor fi prezentate noutati editoriale aparute la editurile Patriarhiei Romane si la editura Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Sedinta solemna a Sfantului Sinod va fi transmisa in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

Marti 29 octombrie 2013, la orele 7.30, in Catedrala Patriarhala va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca care va fi urmata de un Te Deum (orele 9.30) in deschiderea lucrarilor Sfantului Sinod, reunit in sedinta de lucru la Resedinta patriarhala.

Delegatia Bisericii Greciei condusa de inaltpreasfintitul Parinte Dionisie, Mitropolitul Corintului cu icoana Sfintei imparatese Elena in care se pastreaza particele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci si din moastele Sfintei, precum si cu icoana istorica a Sfantului imparat Constantin cel Mare, se va intoarce in Grecia in ziua de marti, 29 octombrie 2013, orele 15.00.

Manifestarile organizate cu prilejul pelerinajului la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, fac parte din calendarul evenimentelor din 2013 – Anul omagial al Sfintilor imparati Constantin si Elena si Anul comemorativ „Dumitru Staniloae” in Patriarhia Romana.