Sfantul IOAN 2013: TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL IOAN

Potrivit traditiilor, in ziua Sfantului Ion se incheie perioada Sarbatorilor de iarna, incepute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice ca dupa Sf. Ion se boteaza gerul, adica gerul incepe sa nu-si mai face simtita prezenta. Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roaga lui pentru a naste copii sanatosi, fara malformatii. Se zice ca cine nu se veseleste in Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.

Botezul Ionilor si binecuvantatul minerilor sunt doar doua dintre traditiile sarbatorite si azi de oameni, care cred ca ceremoniile au rolul de a intari legatura comunitatii cu valorile crestine.

Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai iubiti sfinti din Romania. Pe langa marele numar de persoane care poarta numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Ionela ori Ionica sau Ionut, exista si traditii care sunt pastrate din vremuri  imemoriale. În unele zone, in ajunul sarbatorii de Sfantul Ioan Botezatorul, are loc botezatul Ionilor. In comunitatile in care este pastrat acest obicei, Ionii sunt condusi cu alai la rau. Acolo, preotii ii “boteaza”, adica le toarna pe capete apa luata din raul in care, in prealabil, s-a turnat apa sfintita cu ocazia liturghiei de Boboteaza.

Oamenii cred ca aceasta ceremonie are rolul de a intari legatura comunitatii cu valorile crestine si de a sublinia angajamentul satenilor de a respecta valorile crestinismului. În anumite zone, exista izvoare care poarta numele Sfantului  Ioan. Apa din aceste izvoare este binecuvantata de preoti de Boboteaza, apoi, satenii merg, in primele ore ale diminetii de Sfantul Ioan sa ia apa din izvor. Exista credinta, in unele comunitati, ca daca oamenii privesc noaptea intr-un vas cu apa neinceputa luata din Izvorul Sfantului Ioan si daca au inima curata, pot sa intrevada elemente din viitorul lor.

O alta traditie este binecuvantatul minerilor. La Ocna Dej, de exemplu, preotul din comunitate ii binecuvanteaza in ajunul zilei de Sfantul Ioan pe minerii care coboara in adancul minei de sare. Astfel, acestia au credinta ca vor fi feriti de probleme tot anul care incepe. Apa sfintita este pastrata intr-un butoi depozitat in naosul unei capele subterane, sculptate in sare, la o adancime de peste 120 de metri sub scoarta pamantului si in care minerii ajung dupa ce strabat un tunel lung de doi kilometri, scobit in sare. Capela ii este dedicata protectoarei minerilor, Sfanta Varvara. Însa unul dintre sfintii preferati ai minerilor este Sfantul Ioan Botezatorul, care are un vitraliu dedicat special in capela subpamanteana.

Acest lucru are o explicatie curioasa. În Biserica Romano-Catolica, sfantul protector al minerilor este Sfantul Jan (Ioan) Nepomouk, asa cum in traditia bizantina, ortodoxa si greco-catolica, protectoarea minerilor este Sfanta Varvara. Cum Ocna Dej, care este o suburbie a orasului Dej, este o comunitate multietnica si multiconfesionala, diferite traditii au fuzionat. Pentru multi dintre mineri, nu exista o diferenta prea mare intre Sfantul Ioan Nepomouk si Sfantul Ioan Botezatorul. Ei stiu doar ca Sfantul Ioan este protectorul lor. Iar traditiile Sfantului Ioan Nepomouk si Sfantului Ioan Botezatorul s-au suprapus peste cea a Bobotezei, care presupune binecuvantarea apei. În timp, minerii au ajuns sa fie binecuvantati cu apa sfintita de Boboteaza, dar se roaga deopotriva Sfantului Ioan si Sfintei Varvara.

Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte multi romani poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcatuind cea mai bogata familie onomastica din Romania.In aceasta zi de sarbatoare nu lipsesc nici traditiile si obiceiurile populare. In trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

“In multe sate din Maramures se mai tine obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Craciunului. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le dic in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna”, a declarat pentru citynews.ro conferentiar universitar Delia Suiogan.

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant-Ion”, “Inaintemergatorul Domnului” sau “Soborul  Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”. Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice. In ziua de Sfant Ion exista obiceiul “Iordanitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.

Un alt obicei intalnit in ziua de Sfantul Ion este “Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ion, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.

Traditia ne spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.Se spune conform traditiei populare ca dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

Sursa foto: realitatea.net